Falne helter

Mangt og meget kan sies om norsk fotball. Landslaget er ikke hva det en gang var og klubbfotballen har hatt både én og to dupper siden slutten av 90-tallet. Det er lenge siden Norge eksporterte spillere som John Carew, Henning Berg, Ole Gunnar Solskjær og John Arne Riise. I internasjonal sammenheng sakker norsk fotball akterut.

Til tross for dette finnes det fortsatt toppscorere, assistkonger og en og annen løpsmaskin i norsk liga. Dette er spillere som herjer i Norge, men som er milevis unna de aller gjeveste trofeene i fotballverdenen. Vi i Toppkamp har tatt en nærmere kikk på noen av de som ble hyllet som konger i norsk fotball, men som så endte opp som narrer i utlandet.

Vegard Forren
Trønderen som i ung alder gjorde moldenser av seg har i en årrekke vært en av landets beste forsvarsspillere. Kun avbrutt av en fadese av et proffopphold i Southampton, hvor det ble 0 mål og 0 kamper for A-laget i løpet av de knappe seks månedene han var der. Forren reiste tilbake til Molde og beviste at han fortsatt var en av de beste i Norge, før livet som utenlandsproff nok engang ble for fristende. I dag sitter han så langt ute på benken i Brighton & Hove Albion FC at han like gjerne kunne jobbet som stoltester for Ekornes i Sykkylven. Forren var nærmest klar for Rosenborg tidlig i mars, men agent Jim Solbakken dro en overgang til Brighton opp av hatten i tolvte time. Det kan se ut til at det for enkelte frister mer med pubkultur og duften av fritert fisk enn lukten av gull.

Harmeet Singh
En spiller som tidlig så ut til å kunne bli nokså utypisk i norsk sammenheng; Teknisk dyktig midtbanespiller med evne til å både sette opp og score mål. I Tippeligaen gjorde han dette jevnt og trutt for Vålerenga i perioden 2008 til 2012. Så jevnt og trutt at Feyenoord så seg nødt til å hente ham ned til Rotterdam for en million eller to. Det ble med sju kamper for Singh i Feyenoord, før han brått befant seg i Tippeligaen igjen. Denne gang i Molde. 2014 ble et meget bra år for Singh, som med Molde vant både serie og cup. Sesongen etter gikk det tråere for Molde, men Singh framsto fortsatt som en talentfull midtbanemann. Det gikk ikke ubemerket hen i Danmark, og Singh havnet til slutt i FC Midtjylland. Der ble han i én hel måned før han returnerte til Molde, etter sigende på grunn av personlige årsaker. Harmeet Singh er en habil norsk fotballspiller, men ikke bedre enn at han i dag spiller sin fotball i den polske middelhavsfareren Wisla Plock. Aldri hørt om Wisla Plock sier du? Det hadde nok ikke Singh heller før telefonen ringte. Den mest interessante informasjonen vi fant om Plock er at Levi Strauss & Co har en fabrikk der. Skulle det ikke svinge for Singh på fotballbanen så kan han i det minste svinge seg på byen i kortreiste jeans. Så langt er det blitt 0 kamper for polakkene. Kjenner vi Singh rett så er ikke en overgang til Molde langt unna.Mohammed Fellah

En annen lovende Vålerenga-gutt som ikke har tatt det til de aller største høyder utenfor våre landegrenser. I likhet med Harmeet Singh er også Fellah i besittelse av den berømte, men dog ubestemmelige ”x-faktoren”. Denne ”x-faktoren” tok ham fra Vålerenga til Esbjerg fB sommeren 2013. På den danske vestkysten ble det i sesongen 2014/15 en 8.plass i en liga bestående av tolv lag, før det ble 11.plass sesongen etter. Esbjerg unnslapp nedrykk da den danske Superligaen utvidet fra tolv til fjorten lag, og Fellah unnslapp Esbjerg til fordel for Nordsjælland. Nordsjælland vant Superligaen i 2011/12, men siden den gang har sølvtøy blitt byttet ut med 6.- og 9.plasser. Plasseringer Fellah er godt vant med fra sin tid i Vålerenga.

Martin Ødegaard
Han bergtok Tippeligaen med sin elegante touch og briljante pasningsfot i 2014. Siden er det blitt skrevet side opp og side ned om Martin Ødegaard, vidunderbarnet fra Drammen som dro til en av verdens største fotballklubber for å bli best. Ødegaard er en spiller som, når han ”har dagen”, kan få selv den mest rutinerte forsvarer til å se ut som en rufsete juniorspiller. Drammenseren er for tiden utlånt til nederlandske Heerenveen som står med én seier på de siste ti kampene i Eredivisie. Ødegaard har vel strengt talt ikke ”hatt dagen” siden 2014, men vi kan trøste oss med at gutten bare er 18 år og at han fortsatt har forutsetninger til å jakte pokaler i Europa på sikt. Ødegaard tjener angivelig 35 millioner i året i Real Madrid, og skulle alt gå skeis slik at han må vende hjem til Drammen i en alder av 23, sørger det for at han i det minste nok til salt i grøten resten av livet. Faktisk ville han ha nok til salt i all mat i hele Drammen i uoverskuelig framtid.

Vadim Demidov
Siden gjennombruddet i Rosenborg i 2008 har Demidov rukket å bli 30 år. Suksessen i Rosenborg tok ham til Real Sociedad, og på veien videre har ”Demi” vært innom Eintracht Frankfurt, Celta Vigo og Anzhi. Etter tre sesonger som forsvarsbauta i Brann satte Demidov i januar 2017 på ny kursen ut. Denne gang til USA, Minnesota. I Minnesota United har det gått alt annet enn bra for Demidov. Tre kamper er det blitt for klubben som på sine første sju i MLS har sluppet inn 24 mål. Til tross for at han startet sesongen som kaptein er han nå så langt ute i kulden at en retur til Norge er på trappene. Uansett om han beveger seg fra Spania til Tyskland, Tyskland til Russland eller Russland til Bergen, har Demidov en tendens til å forklare overganger med et ønske om å komme nærmere Oslo, Christina Vukicevic og øvrig familie. Nå ser det ut til at drømmen kan gå i oppfyllelse, Oslo-klubben Vålerenga er nemlig interessert i å hente Demidov tilbake til Norge. Siden det later til at Demidov ikke har helt peiling på hvor Oslo er, har vi i Toppkamp funnet koordinatene; 59°54′40″N 10°44′00″Ø. Og Vålerenga, dere bør nok sende en bil til Gardermoen.


Comments

comments

Skrevet av: Atle Bjærsbo

banner