Et tap kan ødelegge karrieren

På søndag kjemper Jacaré Souza for en fremtid i UFC. 

I helgen går UFCs tredje kort av stabelen, når hele sirkuset lander i Charlotte, North Carolina. Kortet har, i likhet med forrige helgs pay-per-wiev, høstet kritikk for å være pakket med uinteressant kamper. Og ser man på underkort og deler av hovedkortet, kan vel mange si seg enig med kritikerne.

Men, helt sist, som hovedkamp, mønstrer UFC to mellomvektere som begge – med seier – vil dunke seg inn i kampen om en fremtidig tittelkamp. For brasilianske Ronaldo «Jacaré» Souza og amerikaneren Derek Brunson, står det mye på spill.

Kan bli kort affære

Det er ikke første gang de to fighterne utveksler slag. Første gang skjedde under Prides banner, tilbake i 2012. Den gangen gikk Souza – som går under kallenavnet Jacaré (reptilen jacaré tilhører krokodillefamilien) – seirende ut etter knock out i første runde. Og det er mye som kan tyde på at også denne kampen kan ende tidlig, og da gjerne veldig tidlig.

GAMLE KJENTE: Jacaré har allerede slått Brunson en gang. Da i Pride.

Jacaré holdes for å være en av de aller beste BJJ-utøverne som noen gang har satt sin fot i et UFC-oktagon, og når han får motstanderen sin ned, er det sjeldent man slipper opp igjen. Av hans totalt 24 seire har 18 kommet etter submission, og tilsvarende antall seire har kommet i første runde.

Derek Brunson er tydeligvis også glad i korte kvelder på jobb. Samtlige av hans seks siste seire har kommet etter knock out eller teknisk knock out i første runde. Seneste i hans siste kamp mot tidligere lett tungvektsmester Lyoto Machida, der Brunson stoppet Machida etter 2,5 minutt av den første runden. Det gjorde han med en knock out så saftig, at han vant bonusen for kveldens prestasjon.

Brunson sikter mot beltet

I tillegg til den nevnte seieren over Machida, har Brunson med seg en seier over Dan Kelly (også den etter knock out i første runde) i bagasjen. Mange eksperter vil hevde at seiersrekken skulle, og burde, vært på ytterligere en kamp. Brunson trakk nemlig det korteste strået hos dommerne da han møtte legenden Anderson Silva under UFC 208 – en avgjørelse som ble heftig diskutert. Likevel ristet Brunson av seg tapet, og moste sine to neste motstandere. Nå er det Jacaré som står for tur.

Robert Whittaker vant interim-tittelkampen mot Yoel Romeo i juli. Michael Bisping ikke kunne nemlig ikke forsvare tittelen over lengre tid grunnet skade.

Med en seier over en av UFCs aller beste BJJ-utøvere, vil Brunson – i teorien – melde seg sterkt på i kampen om en tittelkamp. «Problemet» hans er at mellomvektsdivisjonen er en av UFCs aller skarpeste, og at han blir på ingen måte alene om å ha et legitimt krav på fem runder om beltet.

Og da har vi enda ikke tatt med i regnestykket at det allerede er satt opp en kamp om interim-beltet mellom Yoel Romero og Luke Rockhold, og at vinneren av denne kampen igjen må møte mesteren Robert Whittaker, før noen «nye» kan håpe på et tittelforsøk.

Brunson har uttalt at han – med en seier over Jacaré – sikter på tittelkamp, eller «something big». Hadde UFC fungert som andre idrettsorganisasjoner, ville Brunson hatt en god sak. Men, er det noe vi alle vet, så er det at UFC opererer etter helt egne regler. Og i følge disse «reglene» er ikke Brunson særlig salgbar, og kan derfor potensielt slite med å få tittelkamp.

Jacaré sin vei mot tittelkamp

Brasilianeren, på sin side, vil muligens ha en potensielt kortere vei til en blodig dans om beltet. Og det til tross for at han kommer fra tap sist mot divisjonsmesteren Robert Whittaker. Men at det var nettopp Whittaker han tapte for, er deler av grunnen til at det er nærliggende å tro at han er noen knepp nærmere enn f.eks. Brunson. Og igjen er det det kommersielle aspektet, mer enn det rent sportslige, som spiller inn i spekulasjonen vår.

Som nevnt tidligere i artikkelen er det én av tre aktører som gjennom to kamper skal bli til en mellomvektsmester. Jacaré er i den situasjonen at han har møtt både Yoel Romero (Jacaré tapte på en omdiskutert splittet dommeravgjørelse under UFC 194), Luke Rockhold (brasilianeren tapte mellomvektstittelen i Strikeforce til amerikaneren i 2011) og sist altså nåværende mester Whittaker.

Dette gjør at en potensiell tittelkamp for Jacaré kan markedsføres som et returoppgjør (som ikke er en helt presis beskrivelse), og på den måten bidra til å bygge opp kampen ytterligere. I UFC er det tradisjon for å dyrke kampserier, selv om det ikke er gjort like hyppig i moderne tid.

Trist utgang for en stor fighter

Skulle Jacaré tape for Brunson, vi det – etter alle solemerker – være spikrene i kista for brasilianerens tittelhåp. Mannen fylte 38 år nå i desember, og da divisjonen er så tett som den er, vil tiden rett og slett løpe fra han. Brunson, på sin side, er fire år yngre, og selv om han ikke skulle ha den samme seigheten som evigunge Yoel Romero (40) eller lett tungvektsmester Daniel Cormier (38), har han fortsatt noen år på seg til å komme seg på sporet av en tittelsjanse igjen.

Dette er sannsynligvis faktorer Jacaré og hans team har absorbert og reflektert over i forberedelsene, og sannsynligvis er det en svært tent og fokusert brasilianer som entrer oktagonet natt til søndag. Tatt i betraktning hans enorme BJJ-ferdigheter kan et spill på seier på submission friste, men om du skulle ønske å leve enda farligere, hvorfor ikke prøve seg på at Jacaré avgjør kampen allerede i første runde?

Tags:

Skrevet av: Vegard Sørholt

banner