En serbisk puslespillbrikke fullfører gullaget

Lukaku Matic United

Så var det Manchester United sin tur til å få Toppkamps dom. Vi vurderer som kjent topplagene sin innsats under transfervinduet i sommer. Så langt er det City som har imponert oss mest. De ble belønnet med terningkast fem for sine forretninger i sommer. Kan Jose Mourinho overgå bynaboen?

Kvalitet over kvantitet

Til tross for at det bare ble sjetteplass for Manchester United i ligaen satt man etter sesongen igjen med en følelse av at potensialet i laget var enormt. I all hovedsak var de fleste av puslespillbrikkene på plass. Det eneste som manglet var noen få, men viktige brikker, som sørget for at bildet ble komplett. Sommeren handlet altså ikke om kvantitet, men kvalitet. Det var også den portugisiske ringreven Jose Mourinho fullt klar over.

Manchester United sitt midtforsvar haltet til tider fryktelig forrige sesong. Eric Bailly viste innimellom prov på at han kan bli en fantastisk signering på sikt, men rundt han var det tynt. Store skadeproblemer sørget for at han stort sett hadde en ny makker ved siden av seg hver runde. Det var derfor ikke overraskende at Mourinho var klar til å legge store penger i potten for å sikre seg en midtstopper. Løsningen ble svenske Victor Lindelöf. Omtrent 320 millioner kroner sørget for at han ble United-spiller. 23-åringen kom fra den portugisiske klubben Benfica. På den iberiske halvøy spilte Lindelöf 32 kamper i den portugisiske toppdivisjonen forrige sesong. Han scoret ett mål og fikk 7.03 på WhoScored sin spillerbørs. Totalt har Lindelöf kun 48 kamper for Benfica, og majoriteten av disse kom altså i fjor. Mange ble derfor overrasket over at Mourinho valgte å legge en såpass stor sum på bordet for en spiller med lite erfaring på toppnivå. Selv om ingen kunne utsette noe på talentet til svensken, virker han ikke helt klar til å ta steget opp i en toppklubb som United enda. I sesongoppkjøringen var svensken begredelig. Det har ført til en tilværelse på benken for midtstopperen så langt denne sesongen. Lindelöf har havnet helt i skyggen av Phil Jones som har fått en ny vår i den røde drakten denne sesongen. Per dags dato ser ikke Lindelöf ut til å være helt klar for førstelagsspill i United, men vi tror det bare er et spørsmål om tid før han blir selvskreven i startelleveren. Alle kan se at talentet er der, og med daglig coaching fra en av de beste trenerne i verden vil svensken ta enorme steg i løpet av kort tid.

En annen ting som De røde djevlene manglet i fjor var en notorisk målscorer. Selv om enkelte med de rødeste brilleglassene nok vil hevde at Zlatan Ibrahimovic er verdens beste spiss er ikke det tilfellet. Superstjernen bommet på fryktelig mange og store sjanser for Manchester United. Selv om han nå er tilbake i Manchester er det først og fremst mennesket og markedsverdien som nå gjør ham utrolig i disse dager, ikke ferdighetene på fotballbanen. Klok som han er var også dette noe Jose Mourinho så. Derfor var det mange som gledet seg stort når klubben kjøpte den belgiske storscoreren Romelu Lukaku fra Everton. I mange sesonger har spissen vist at han er en av de mest målfarlige spillerne på balløya. Manchester United visste altså hva de fikk når de overførte omtrent 770 millioner til Everton sin bankkonto. Kvalitet koster, og kvalitet som allerede er bevist i Premier League koster enda mer. Lukaku har alt spilt godt nok til at han forsvarer hver krone brukt. I sesonginnledningen har muskelbunten vært strålende. På tre kamper har han scoret like mange mål. For Manchester United sine supportere er det bare å glede seg til fortsettelsen. Det er ikke det er umulig at det er Lukaku som skyter Manchester United til tabelltoppen.

Det er likevel ikke Lukaku som for oss er den beste signeringen for Manchester United i sommer. Den prisen er det Nemanja Matic som får. I artikkelen hvor vi vurdert Chelsea sitt overgangsvindu var vi inne på at vi ikke kunne forstå hvorfor London-laget valgte å kvitte seg med den eminente serberen. I Manchester United har han allerede vært en åpenbaring på midtbanen. I fjor slet United sin midtbane med balansen. Det forhindret stjernespillerne Paul Pogba og Henrikh Mkhitaryan i å komme til sin fulle rett. Med Matic sitt inntog sentralt i banen har United fått den perfekte spilleren til å la Pogba og Mkhitaryan bruke sine offensive kreativitet og kraft. Manchester United måtte ut med 400 millioner for den 28 år gamle serberen, men nå du ser på hvor mye overgangen forsterker dem og svekker Chelsea er det ingenting å si på den prislappen. Det er ikke til å bli klok på at Chelsea ikke så hvor mye bedre Manchester United ble med denne overgangen. Ene og alene fører denne signeringen til at United tar steget opp fra gullkandidat til gullfavoritt!

Romelu Lukaku og Nemanja Matic for United

Nemanja Matic, Paul Pogba, Romelu Lukaku og Eric Bailly har startet sesongen forrykende og leder Premier League med tre strake seiere – mye takket være nysigneringene Lukaku og Matic. Her fra kampen mot Swansea City.

En legende reiser hjem

Også på overgangsfronten bort fra United har det vært rolig. Den største overgangen som har fått mest oppmerksomhet er Wayne Rooney sin gratisovergang til gamleklubben Everton. I løpet av sine tretten år i klubben ble Rooney en legende. Forrige sesong ble han klubbens toppscorer gjennom tidene da han banket ballen i nettet på frispark mot Stoke. Dessverre har likevel de siste årene i Manchester blitt preget av en stor nedtur. Til tross for at han bare er 31 år virker Wayne Rooney veldig tynget av alderen. I Manchester United hevet Wayne Rooney en enorm lønn. Det var nok for dem en lettelse da Everton var interessert i å overta spissen. Alt i alt ble dette en overgang som passet alle parter godt. Bra for Everton, bra for Rooney, men mest av alt bra for United som kvittet seg med et uromoment og en betydelig lønnspost.

Adnan Januzaj har også forlatt Old Trafford. Det er ikke mange sesonger siden de fleste United-supportere hevdet at belgieren var den nye Lionel Messi. Slik gikk det altså ikke. Etter svake utlån, sist i Sunderland, byttet Januzaj ut regntunge Manchester med solfylte San Sebastian i sommer. Omtrent 75 millioner norske kroner må jo sies å være en hyggelig pris for en spiller som var guds gave til fotballen, igjen ifølge United sine fans, for et par år siden. Toppkamp tror ikke Januzaj blir savnet på Old Trafford etter overgangen til Real Sociedad. Fotballtalentet var nok aldri så stort som det ble hypet opp til å være. Da var det smart av United å skille lag med spilleren mens de enda kunne få noen kroner for han.

Et annet smart grep av Manchester United var å sende unggutten Timothy Fosu-Mensah på utlån til Crystal Palace. Spilleren har i flere år blitt sett på som en med et stort potensiale, men han har ikke fått spilletiden til å raffinere talentet sitt. Hos Crystal Palace blir det nok mer spilletid for Fosu-Mensah. Kanskje nok til at han kan komme tilbake for å ta opp kampen om en plass i United sin startellever neste år.

Det enkel er ofte det beste

Det som imponerte mest med Manchester United denne sommeren er planen de la, og måten de gjennomførte den på. Etter å ha havnet på sjetteplass i Premier League er det lett å tro at veien til suksess er å gå amok på overgangsvinduet, men Manchester United gjorde det motsatte. De så at bredden i stallen var god. De manglet bare spissingen. Det er tydelig at Manchester United satte seg ned å la en slagplan for hvordan de ville gjennom før sommerens transfervindu etter forrige sesong. Måten de gjennomførte planen på var mesterlig i forhold til de største konkurrentene. Det var ingen overgangssagaer som trakk ut i det uendelige som hos Liverpool, United kjøpte gode spillere som klart forbedret troppen i motsetning til Chelsea, og forskjellig fra City sprengte de ikke banken ved å betale overpris. Dette fører til at vi synes United hadde et perfekt overgangsvindu. Av og til er det enkle det beste. Dermed ender det med terningkast seks for Mourinho og United. Gratulerer! Dette lukter seriegull lang vei.

 

Les også om rivalenes transfervindu her:

Nå er det krise i Arsenal

Hva tenkte Chelsea da de solgte Nemanja Matic?!

Dette kostet Liverpool terningkast seks

Holder Guardiolas overgangsfest til seriegull for City?

 

Comments

comments

Tags:

Skrevet av: Atle Bjærsbo

banner