Eliteserien – Tre runder klokere

Våren er en flott årstid. Ikke utelukkende på grunn av dens grønne gress, varmere vær og de mange anledningene for både grilling og utepils. Våren er også tiden da norsk ligafotball kommer ut av vinterdvalen og gjør seg fin for alle landets fotballidioter.

I år har den norske toppdivisjonen virkelig fått en ny vår, i form av ny fjong logo og nytt navn; Eliteserien. Til tross for nytt navn er konseptet fortsatt det samme, elleve mann ganger to løper rundt på en ganske stor gressplen og forsøker å lure ei lærkule inn i motstanderens mål. Tre av totalt tretti runder er unnagjort, og selv om det er alt for tidlig å fastslå noe som helst falt vi i Toppkamp pladask for fristelsen å gjøre opp en aldri så liten status for Eliteserien 2017 allerede nå. Så her kommer en rekke betraktninger som gjør nytte som statusrapport så langt.

1. Ingen banker RBK
Det er like greit å få unna det mest åpenbare punktet med en gang; Rosenborg er fortsatt Norges beste fotballag. Avstanden ned til de nest beste lagene er simpelthen alt for stor. Signeringen av Bendtner kunne vært risikabel, men til nå har dansken oppført seg eksemplarisk både på og utenfor banen. Foruten en danske i ypperste toppklasse har RBK også en tropp det lukter svidd av. Det understrekes av muligheten de har til å skifte ut alle tre i angrepet fra en kamp til den neste, uten at det svekker det offensive det minste. Bedre lykke neste sesong, Molde, Odd og Vålerenga.

2. Sandefjord rykker ikke ned
Da ti norske medier før sesongstart satte opp sitt tabelltips hadde åtte av disse Sandefjord trygt plassert helt i bånn av tabellen, de to øvrige tippet de blå fra Vestfold nest sist. Selv om det høyst sannsynlig blir en lang og tung sesong for Bohinens menn tror vi ikke de må ta turen tilbake ned i OBOS-ligaen i år. Til det er de for gode. Sandefjord har ikke den sterkeste troppen i ligaen, men i Kane og Seck har de to midtstoppere som på ingen som helst måte lar seg pille på nesen. På midtbanen er det mer så som så, men på topp ser det ut til at Flamur Kastrati endelig skal få ut sitt potensiale til det fulle. Med sine tre fulltreffere er Kastrati foreløpig eneste målscorer for Sandefjord. Skulle det stoppe opp for Kastrati sitter en rutinert herremann ved navn Peter Kovacs klar på benken. Til tross for sine 39 år bør han fortsatt være kapabel til å gjøre en solid jobb for et lag på nedre halvdel av tabellen.

3. Haugesund + Gytkjær = Mål
Heter du Gytkjær scorer du mål for Haugesund, så enkelt er det bare. På de tre første kampene har lillebror Gytkjær notert seg for tre mål, ett av de på overtid da Haugesund sikret tre poeng og sendte Vålerenga hjem til hovedstaden med 4-3 i sekken. Fortsetter yngste blad Gytkjær slik skal man ikke se bort ifra at han utvikler seg til en enda bedre fotballspiller enn sin bror Christian.

4. Prosjekt Deila trenger mer tid
Apropos Vålerenga. Tross flere spennende signeringer ser det ikke ut til å løsne for Deila og Vålerenga i innledningen av sesongen. Bård Finne og Muhamed Keita er hentet inn for å produsere målpoeng, mens Abdisalam Ibrahim er ment til å fylle hullet Sander Berge etterlot seg på midtbanen. Det ser lovende ut på papiret for VIF, men det trenger ikke bety umiddelbar suksess. En oppskriftsmessig start med seier hjemme mot Viking i åpningen ble etterfulgt av et forsmedelig tap i Haugesund, før Sandefjord gjestet Ullevaal Stadion og rappet med seg alle poengene. Heldigvis for VIF har de en ung tropp med flere nye fjes som mest sannsynlig vil bli bedre og bedre utover i sesongen.

5. Viking-skuta er lekk
Det er ikke bare ”oljå” det går nedover med i Stavanger. Da Viking og Kjell Jonevret skilte lag i fjor høst ble det sagt at det var for stort sprik mellom treneren og klubbledelsens ambisjoner. Vanligvis kvitter en klubb seg med en trener fordi de vil oppover på tabellen, slik er det ikke nødvendigvis i Viking. Klubbens dårlige økonomi skal etter sigende ha tvunget de til å trappe ned satsingen. Og mens Jonevret dro videre til neste klubb som har navn etter kjeltringer som seiler på havet satte Viking kursen sørover på tabellen. Får de ikke skikk på sakene i Stavanger kan det fort ende med nedrykk for trener Burchnall og hans menn.

6. Ikke alt kan læres på skolen
Sarpsborg by har det laveste utdanningsnivået av alle Norges 20 største byer, men spille fotball, det kan de! På sine tre første kamper har Særpingane scoret 3 + 3 + 3 mål. Det er 9 mål det, Særpinger! Sogndal, Aalesund og Viking har i tur og orden blitt meid ned av Sarp, hvilket gjør at Sarpsborg 08 leder Eliteserien etter tre runder. Den sterke sesongstarten kan fort være med på å gjøre Sarpsborg til en outsider i kampen om medaljene.

7. ”Det er scoring og det er mål”
De fleste kan enes om at det beste med fotball er scoringer. Mål, goal, scoring, GOLGOLGOLGOOOOOOL. Kjært barn har som kjent mange navn, og scoringer har vi fått mange av så langt i Eliteserien 2017. Hele 71 ganger har ballen funnet veien inn i nettet i løpet av de 24 kampene som er spilt. Det gir et målsnitt per kamp på respektable 2,96. Til forskjell ble det bare scoret 43 mål de tre første rundene i fjor, noe som ga et stusselig målsnitt på 1,79 per kamp. Vi håper den fine trenden vi er inne i nå fortsetter!

Comments

comments

Skrevet av: Niclas Kjøde

Niclas elsker fotball, og fotball elsker Niclas. Det er i alle fall det Niclas sier til seg selv for å legitimere all den tiden han bruker på fotball. Øvrige idretter følges også, om fotball ikke er å oppdrive.

banner