Eliteseriens største skuffelser

Tekst: Niclas Kjøde

Eliteserien er blitt tolv runder gammel, og selv om det er mye fotball som skal spilles før regningen gjøres opp, kan vi allerede nå se konturene av hvordan dette ender.

Det heter seg at livet er fullt av skuffelser, selv om de fleste av oss sverger til at glasset er halvfullt og ikke halvtomt, skulle vi få spørsmål om slikt. Mannen som i sin tid tok Norges landslag til uante høyder på FIFA-rankingen sitter i alle fall ikke med bakoversveis etter starten i Eliteserien.

– Dessverre er jeg skuffet. Det har vært mye dårlig, både når det gjelder forsvarsspill og angrepsspill. Det er mulig at vi ser for mye internasjonal fotball, og er blitt litt bortskjemte, men angrepsspillet i Eliteserien lider av for mye balltrilling og omstendeligheter. For noen uker siden var jeg og så FC København i Danmark, og det skuffer meg at de i Danmark spiller mer fremoverrettet enn i Norge, sa Egil ”Drillo” Olsen i TV2-programmet FotballXtra.

I likhet med Drillo er vi i Toppkamp også skuffet over det som er prestert så langt denne sesongen, og har derfor sett oss nødt til å få våre tanker ned på blokka og ut til folket.

OBOS-spøkelset

”Samling i bånn, gutter!”, ropte Ole Reistad før en lang utforkjøring i øvelsen ”Militært patruljeløp” under OL i St. Moritz i 1928. La oss håpe det er dette de driver på med i Viking. Samling i bånn altså, for det er nemlig i bånn de ligger. Som vi tidligere har vært inne på her på Toppkamp.com, det er et hull på størrelse med en gedigen fotball i Viking-skuta. Tross 2-1 og hjemmeseier mot Kristiansund i forrige runde ser det ikke ut til at lekkasjen er lokalisert og tettet. De mørkeblå gikk attpåtil på trynet ut av Cupen, etter tap 3-1 for 2.divisjonslaget Egersund. Lokaloppgjør eller ei, det burde blinke i alle varsellamper hos Viking, for med 8 poeng så langt og en luke på 5 poeng opp til playoff-plassen stinker det allerede av nedrykk i Stavanger.

Det brenner på dass i Drammen

Det er ikke bare i Viking alle tilknyttet klubben går rundt med klamme hender, også i Strømsgodset har sesongen startet meget skjevt. Klubben var av mange tippet til å slå godt fra seg i årets sesong, og Aftenposten spådde de så høyt som på en 2.plass bak Rosenborg. At Godset har en solid tropp som burde levere bedre enn den 13.plassen de ligger på per nå er det ingen tvil om, men så langt har det kladdet veldig for Tor Ole Skulleruds menn. Har bare maktet å slå Haugesund, Sandefjord og Viking på de tolv første rundene, tre lag som holder til i nærheten av Godset på nedre del av tabellen. Det var neppe dette de så for seg i Drammen da Skullerud ble ansatt på tampen av forrige sesong. Da med et naturlig mål om å løfte Strømsgodset inn i kampen om seriegullet.

Skullerud tok The Double med Molde i 2014, likevel fikk han utrolig nok ikke prisen ”Årets trener” i Tippeligaen. I Godset startet Skullerud juni med å få utdelt en dobbel nesestyver, da de først røk ut av Cupen med 2-1-tap i lokaloppgjøret mot Mjøndalen, før de tre dager senere ble sendt hjem fra Lerkendal med tap og 3-1 i sekken. Selv om troppen har både kvalitet og potensiale ser det ikke ut til at Skullerud får det til å gå på skinner.

En av årsakene til at Godset sliter heter Marcus Pedersen. Målsniken er normalt farlig så fort han kommer i nærheten av motstanderens 16-meter, men denne sesongen har han sett blass ut. En og en halv sesong ut i hans andre periode i Godset, fra august 2015 og ut 2016, ble det 22 mål på 33 kamper for Pedersen. Denne sesongen har han kun notert seg for en nettkjenning på 10 kamper. Skuffende. Meget skuffende.

Ingen rosin i den danske pølsa

Så godt som alle eksperter og forståsegpåere spådde at Rosenborg skulle fortsette den gode formen fra fjoråret og vinne serien soleklart også i år. I skrivende stund leder Rosenborg Eliteserien med ett poeng ned til Sarpsborg. Så selv ikke når Rosenborg ser som blekest ut er de andre lagene i stand til å gå forbi på tabellen. Dobbelt skuffende, og pekefinger til både Rosenborg og resten av lagene.

Danske Nicklas Bendtner ble før denne sesongen hentet til Rosenborg for å skyte klubben som en rakett ut i Europa. Da nyheten sprakk var det ikke mange som tenkte på hvor mange mål Bendtner kom til å score i løpet av ligaspillet, fokuset var heller på hvor mange mål han kom til å score per kamp. Status så langt er intet mer enn 4 mål på 11 kamper. Et av målene var riktignok av høy klasse, men så har dansken også fått til et selvmål på disse 11 kampene. Det holder ikke vann som spiss for det som skal være ligaens beste lag, en spiss som bør være på et høyere nivå enn øvrige spisser i ligaen. Slikt blir man skuffet av.

Rom for optimisme

Heldigvis, får man vel si, er det ikke bare skuffelser i Eliteserien. Odd og Sarpsborg har med sine prestasjoner så langt i sesongen plassert seg på henholdsvis 4.plass og 2.plass. Odd har vært en sikker medaljekandidat i flere sesonger nå, og Sarpsborg ser ut til å ha stabilisert seg som et topplag. Det gledelige er at begge lag viser at det er mulig å lykkes i Eliteserien med god og langsiktig drift av en fotballklubb.

Odd har, med sin satsing på lokale talenter over flere år, bygget en klubb som står sterkt i Eliteserien. De har også hatt en god kontinuitet på både spiller- og trenerfronten, og slikt blir det suksess av på sikt. Sarpsborg har i likhet med Odd bygget seg opp over noen sesonger. Suksessen Sarpsborg nå nyter kommer av at de har bygget stein på stein og vært dyktige på overgangsmarkedet. Samtidig har de utvist et nøktern forhold til sin økonomi, og er mer oppsatt på å tjene penger på spillersalg ved å invistere smart i norske spillere enn å blåse alle pengene de får inn på dyrekjøpte utlendinger.

Vi i Toppkamp regner med å se både Odd og Sarpsborg i toppen av tabellen når sesongen er over og håper på flere oppturer enn nedturer i det som gjenstår av Eliteserien 2017.

Comments

comments

Skrevet av: Atle Bjærsbo

banner