Ekspertene: Derfor vinner dette laget NBA-finalen

  • Home
  • NBA
  • Ekspertene: Derfor vinner dette laget NBA-finalen

NBA-finalen er rett rundt hjørnet. Ikke overraskende møtes Golden State Warriors og Cleveland Cavaliers – for fjerde gang på rad i finalesammenheng. Warriors vant først 4-1 i kamper over et Kawhi Leonard-løst San Antonio Spurs, før de møtte New Orleans Pelicans i semifinalen i øst. Pelicans tok en kamp hjemme, men også de tapte 1-4 i kamper for Golden State Warriors. Så møtte de Houston Rockets i en thriller som besto av syv kamper. En serie der Chris Paul ble skadet på slutten av kamp 5 og Rockets vant. Da ledet de 3-2 i kamper og hadde to matchballer, men tapte både kamp 6 i Oakland og kamp 7 i Houston.

Hva med Cleveland? De slet tungt mot Indiana Pacers i første runde, og trengte syv kamper for å slå de gulkledde fra Indianapolis. Cavaliers lå under 2-3 i kamper etter fem, men anført av – selvfølgelig – LeBron James, slo Cavaliers tilbake og vant kamp 6 i Cleveland og kamp 7 i Indianapolis. Serien etter ble hakket lettere – en enkel sweep over Toronto Raptors gjorde at laget skulle opp mot Boston Celtics i finalen i øst. En herlig serie som gikk til syv kamper – frem til kamp syv vant begge lagene alle sine tre hjemmekamper. Likevel var det Boston som var favoritter før kamp syv, men Cavaliers har LeBron (35 poeng, 9 assists), og Cavs vant til slutt 87-79.

Trykk her for å se økt odds på NBA-finalen fra Betsson!

Vi har snakket med Tommy Surland-Hansen, Stig Omland, Daniel Rausand og Arnstein Friling, og stilt de tre ekspertene følgende spørsmål:

  • Et avsnitt om hvem du tror vinner og hvorfor
  • Er Cavs så sjanseløse, og evt. hvorfor?
  • Om dette blir LeBrons siste kamper som Cavs-spiller, spesielt om de taper 4-0?
  • Din prediciton på serien + hvem du tror blir Finals MVP

Er Cavs så sjanseløse, og hvorfor?

Arnstein: Selv om jeg gjerne vil, klarer jeg ikke å være kontrær her. Warriors vinner, og sannsynligvis vinner de etter fire strake kamper, men kanskje klarer Cavs å vinne én kamp. Så: Sannsynligvis 4-0, muligens 4-1.

Warriors vinner fordi det har et helt fantastisk lag. De har et lag som vant 72 kamper, ny rekord i NBA, og så fikk de Kevin Durant i tillegg, spillerens om er NBA’s mest ustoppelige offensive våpen. Warriors topp 5-spillere er en halt ufattelig blanding av historiens råeste skyttere, defensiv spisskompetanse, høyde, spilleforståelse og mental tøffhet. NBA har egenlig aldri sett maken. Cavs, derimot, fremstår som ganske svake. De har en trener som egentlig aldri har overbevist, og aldri har klart å sette sitt preg på laget.

De har unge spillere som ikke er integrert i laget, og ellers underpresterende veteraner eller folk som ikke egentlig er gode nok lenger. Men de har også selvsagt LeBron James, historiens beste spiller. Etter 15 år i ligaen, 1400 kamper, og 54 000 minutter på banen, og aldri en alvorlig skade, er supermannen på 33 år bedre enn noensinne. Hans prestasjoner i sluttspillet i år er umenneskelige. Så det er selvsagt dumt å være skråsikker på at han taper, men i likeht med alle andre lag i NBA: Han har for lite ammunisjon med seg når han skal møte Warriors.

Stig: Finnes det noen oppegående folk som tror Cavs kan vinne mot Warriors? Er alltids noen som føler for å være motstrøms, men ingen med et minimum av NBA innsikt vil tro annet enn at Warriors vinner. I hvilken grad Cavs har en mulighet blir en annen sak. Jeg er en av de som synes East er et sørgelig skue. Det er en Conference hvor OKC kunne kommet til finalen og Westbrook kunne vist til lignende stats som LeBron James.

Av alle bekymringene Cleveland har før finalene mot Golden State, så er hvordan å spille forsvar by far den største utfordringen deres. Uten Love så ser det ut som Cavs har landet på en starting 5 med James, Thompson, Green, Smith og George. Det betyr tre spillere som var med å slå Warriors i 2016 finalen. Thompson hadde en gigantserie den gang, men har sammen med Smith blitt veldig mye svakere nå. Likevel glimter Thompson til, og er en absolutt nødvendig brikke for Cavs om de skal kunne utkjempe Warriors.

Og nettopp utkjempe er det Cavs MÅ gjøre. De må få finalene til å bli oppstykket med fysisk basket. Klarer LeBron James å komme under huden på Draymond Green så vil det kunne bety en god del for James muligheter til å dominere effektivt. For tross fantastiske tall mot Warriors, så har det ikke alltid kommet så veldig effektivt for James. Og Kyrie Irving var outstanding i 2016. Med dette Cavs laget så kan James få en god kamp av Smith her og en god kamp av Korver der. Her og der holder ikke mot Warriors.

Som det ble tydelig i finalen i 2017, så er Kevin Durant et regelrett mareritt for Cavs. Og ikke kommer LeBron James til å bruke 30+ minutter per kamp til å dekke ham opp. Jeff Green vil nok få hovedoppgaven med Durant, og det er bad News for Cavs. Velger Cavs å switche på alt, eller sende dobbelteam på Durant, så er de blottlagt for så mange mismatcher at det er skremmende. Slik jeg ser det er det kun Warriors som kan stoppe Warriors. At for eksempel Curry blir besatt av å skulle ha den Finals MVP som han mangler, at Draymond Green mister hodet eller at det blir skader på et par nøkkelspillere.

Tommy: Før sesongen startet var det full konsensus fra alle eksperthold rundt hvem som skulle spille finalen 2018. Det var ingen tvil om at det for fjerde gang ble ett oppgjør mellom Golden State Warriors og Cleveland Cavaliers. Og selv om det nå er blitt som forventet vil jeg si at det ikke skulle så mye til før vi hadde fått Houston mot Boston i stedet. At begge conference-finalene gikk til 7 kamper, mot en sweep og en 4-1 i fjor, er et bra tegn for neste sesongs playoffs. Men det får vente i denne omgang.

Årets finale tror jeg blir ganske lik fjorårets hvor GSW har hånda på rattet fra start til slutt. Talentnivået hos gutta fra vest er så mye større enn hos motstander Cavs at det ikke går lenger enn 5 kamper. LeBron James har måtte igjennom to ganger 7 kamper, både mot Pacers og Celtics, og er på suverent mest minutter spilt denne sesongen. Det er nødt til å tære på en eller annen gang. Han har fortsatt ett nivå som er uhørt, men blir sørgelig alene på et ellers begrenset lag. På ren trass leder han nok laget til en seier, men det er maks. Prestasjonen ved å lede et lag til 8 strake finaler er helt tullerusk, og han fortjener egentlig bedre enn å bli løpt over av Warriors, men slik tror jeg det blir. Som sagt, dessverre for Cavs er dette et løp i motvind.

Daniel: For fjerde året på rad møtes Cavaliers og Warriors i NBA-finalen, men dette blir nok også den siste gangen vi får oppleve dette moderne NBA-rivaleriet. LeBron James er som kjent free agent til sommeren, og hvor han velger å fortsette basketballeventyret sitt virker helt åpent. Med tanke på at Cleveland møter Golden State i år også er flaks for LeBron James, hadde han møtt Houston ville presset på LeBron og Cavs blitt mye større. Nå som de møter et stjernespekket Golden State igjen, så tar vel absolutt alle det for gitt at Warriors tar denne finaleserien. Ingen tør å sette pengene sine på LeBron og Cleveland denne gangen. Ikke etter en slik sesong av Cavaliers.

Blir dette LeBrons siste kamper som Cavs-spiller, spesielt om de taper 4-0?

Arnstein: Jeg er ikke sikker på om dette er LeBrons siste kamper i Cavs-drakta, nei. Cavs er i en ganske god posisjon. De har endel unge, lovende spillere, de får inn et høyt draft choice, og de har noen veteraner som holder i noen sesonger til. Cavs mangler: En god coach og én bra spiller man kan hente i free agent-markedet. Gjør de det, ligger de fint an. Hvis ikke, ville jeg vurdert å gå til Spurs eller til Sixers, om jeg var LeBron. Eller kanskje til T-Wolves eller Clippers. Han har kanskje tre gode sesonger igjen, så viktig å velge rett.

Stig: Jeg baserer dette på ren magefølelse, men tror LeBron forsvinner uavhengig av hvordan finalene går. Veien videre for James tror jeg handler om businessmuligheter for ham, og å finne et scenario som kan forlenge karrieren hans. Det betyr at han må spille mer off the ball. Det er utenkelig i Cleveland. Flere kandidater til å lande James, avhengig av hva James legger mest vekt på. Flere mesterskap: Houston. Business: Lakers. Forlenge karrieren: Philadelphia.

Tommy: Jeg har vært ganske sikker på at LeBrons tid i Cleveland var over etter denne sesongen. Spesielt før kamp 7 mot Pacers, hvor Cavs var i stadig trøbbel, følte jeg at han syntes nok var nok. Men nå er jeg ikke så sikker lenger. For det første er det mye mer penger å hente hvor han allerede er enn alle andre steder. Det kan ha noe å si om ryktene rundt hans ønske om å bli NBA lag-eier i fremtiden og det å bygge opp et media-imperium. Det koster penger og da må man tjene så mye man kan. Det er også en legacy-mulighet som er mer oppe i dagen om man blir trofast til sin opprinnelig klubb enn å flytte mye på seg (Jeg vet han var i Heat). Familiens tilknytning til Ohio er selvsagt også en faktor som man ikke skal undervurdere.

Men dette er selvsagt bare spekulasjoner som kanskje ikke teller så mye på kort sikt likevel. Penger tjener han mye av rundt omkring uansett og med pluss minus 5 år igjen av karrieren tåler man litt flytting før man finner seg fast bosted. Det kan være fristende å for eksempel spille med sine venner, med Chris Paul i spissen. Det krever muligens at både LeBron og CP3 tar mindre i lønn enn de har rett på, men suksess på banen kan telle mer for allerede godt bemidlede karer. Muligens har kanskje den litt mislykkede paringen med DWade i Cavs i år kjølt ned den tanken om å spille med gode venner noe. Disse karene begynner tross alt å trekke på årene i idrettslig sammenheng og det å bli samspilt krever motivasjon og innsats fra alle parter. Det blir selvsagt et haraball utenfor banen også med store forventninger. Ingen av superstjernene er ukjente med press og forventinger, men dette blir da på enda et nytt nivå. Et forbehold rundt dette har jeg. Om GSW sweeper Cavs er LeBron ferdigpakket før konfettien i Oakland lander. Da er det bare å fyre opp ryktebørsen. Tipper han knapt vinker til Gilbert på vei ut døra.

Så da er det bare å sette seg til rette og vente på om LeBron kan gjøre alle forhåndstips til skamme. Han er i hvert fall den som kan gjøre det. Men skulle det bli som forventet og vi får en litt skuffende finale-serie med tanke på spenning er det jo Draft 2018 om ikke lenge, før en veldig spennende FA-periode før det er Summer League Las Vegas. Og da er det ikke lenge før training camps starter igjen.

Daniel: Som LeBron sjøl sa: Denne sesongen har føltes som seks sesonger i en sesong. Det hele startet brutalt med at Cavs tradet Kyrie Irving. Isaiah Thomas måtte vente tre måneder før han fikk debutere i Cavs-drakt. Kevin Love ble skadet og var ute i to måneder. Tyronn Lue ble sykmeldt og var borte fra laget i tre uker. De tradet halve laget i februar, men likevel har LeBron James hatt sin beste sesong. Han har til og med spilt i hver bidige kamp denne sesongen. Og til tross for alt dette rabalderet, er de nok en gang klare for NBA-finalen. Så med en slik sesong bak oss, så føler jeg LeBron James er klar for et nytt kapittel i karrieren sin. Han trenger et nytt lag rundt seg, for jeg tviler på at han orker enda en sesong som han har hatt i år.

Prediciton og MVP

Arnstein: Tipset er 4-0, eller muligens 4-1. Durant blir MVP.

Stig: For meg står det mellom 4-0 og 4-1 til Warriors, der jeg tror 4-0 er det mest sannsynlige om man ser på kvaliteten lagene imellom. Men jeg lander på 4-1 fordi jeg tror Cavs kan ha en match i seg hjemme, hvor Warriors har i bakhodet at det er helt greit å avgjøre finalen hjemme i Oakland. Min MVP favoritt er Durant. Han har masse gode følelser fra finalen i 2017, og har den klart beste match up’en av ham, Curry, Green og Thompson. Min outsider er faktisk Green, fordi han kan belønnes godt hvis han gjør en solid jobb på James, samtidig som han blir en playmaker og får noen poeng hvis Cavs overloader på Durant og Curry.

Tommy: Dette er slutt etter fem kamper. Jeg tror også at Curry er på vei tilbake til storformen og blir 2018 finals MVP.

Daniel: Årets finale tipper jeg Golden State Warriors vinner 4-2 i kamper, men til tross for at LeBron James utvilsomt blir den beste spilleren i denne serien, så tror jeg Stephen Curry blir finalens MVP.

Trykk her for å se økt odds på NBA-finalen fra Betsson!

 

Tags:

Skrevet av: Even Lübeck

banner