Drømmen om Champions League

Rosenborg har kjempet for å komme tilbake til Champions League siden de snublet ut av gruppespillet med 3-1-tap for Schalke 04 i 2007. Premiepengene fra Europas gjeveste turnering som Rosenborg spilte inn på 90-tallet og tidlig 2000-tall har bygget en storstue på Lerkendal, og ikke minst bygget en klubb som er i særstilling i norsk fotball. Nå er summene høyere enn noen sinne, og om man kvalifiserer seg for gruppespillet i Champions League får man etter sigende 250 millioner kroner.

Onsdag i forrige uke ble irske Dundalk nedkjempet med et nødskrik i ekstraomgangene, og onsdag 26.juli står Celtic på motsatt banehalvdel i neste runde av kvalifiseringen til det gode selskap. De skotske mesterne er en langt tøffere nøtt for trønderne enn Dundalk, og med mindre Rosenborg hever seg betraktelig kommer de til å få stryk av de grønne og hvite fra Glasgow.

– Vi må være bedre mot Celtic. De er et godt fotballag, men ikke verdens beste fotballag. De har slitt med å komme seg med i Champions League. Men definitivt, de har gode fotballspillere. Det var ikke så mye tøffere trekning vi kunne fått. Samtidig er det fint å være underdog, det er det ikke så ofte vi er, sa Ingebrigtsen til VG etter siste kamp mot Dundalk forrige onsdag.

Selv om troen finnes på Brakka, er det ikke alle som ser for seg avansement til Champions League for Troillungan fra Trondheim. Adresseavisens kommentator, Kjetil Kroksæter er en av de som mener Rosenborg får det tøft mot Celtic. Og det som verre er; han ser ikke lyst på RBK sin mulige deltagelse i den største klubbturneringen vi har i fotballverden i årene som kommer. I en kommentar i Adresseavisen peker Kroksæter på to punkter som tilsier at Rosenborg aldri kommer seg til et gruppespill i Champions League igjen.

– Den første går på at laget er for langt unna nivået som kreves. Den andre er justeringen av formatet, skrev Kroksæter.

Bakgrunnen for Kroksæter sitt utsagn er at det blir vanskeligere og vanskeligere for lag fra “små” fotballnasjoner å kvalifisere seg til gruppespillet i Champions League. Fra og med neste år skal Spania, England, Tyskland og Italia ha fire plasser hver sesong. Dette gjør at lag fra mindre nasjoner får tøffere motstand tidligere, og med det synker sannsynligheten for deltagelse for lag som Rosenborg.

Revolusjon Rodgers

Over to kamper mot Dundalk så Rosenborg fantasiløse ut. Spillet var preget av at det ikke løsner helt for Ingebrigtsens menn, og det kan se ut til at de ikke helt vet hvordan de skal bryte ned europeisk motstand. At RBK har sett blasse ut til tider denne sesongen er en faktor. En annen er hva Celtic kan varte opp med. Etter magre år i Europa med Ronny Deila ved roret er Celtic nå inne i en aldri så liten revolusjon. I spissen for denne revolusjonen står Brendan Rodgers.

 

Brendan Rodgers styrer Celtic-skuta med stort hell. Her fra da han ble presentert som klubbens nye trener i mai 2016.

Den tidligere Liverpool-treneren fikk det ikke helt til med de røde fra Beatles-byen, selv om det nesten ble et ligagull i 2013/14. I Celtic har han derimot fått mer igjen for filosofen sin, og Celtic har gått fra seier til seier under nordirens ledelse. I serien i 2016/17 gikk Celtic ubeseiret av banen over 38 kamper. 34 endte i seier, mens fire endte med poengdeling. Det er med andre ord et lag som nettopp har avsluttet en sesong med en voldsom flyt, og selv om Celtic per definisjon er utenfor sesong bør de ha både to og tre flere gir enn Rosenborg. På de nevnte 38 ligakampene scoret Celtic 106 mål, hvilket gir et målsnitt på 2,7 mål per kamp. Rosenborg kan altså vente seg et lag som er flinke til og vant til å score mål. Rosenborg har på sin side vist at de har hatt litt rusk i forgasseren offensivt så langt i Eliteserien 2017, til tross for at de leder med fem poeng foran Sarpsborg.

Vi tror Rosenborg kommer til å få det veldig tøft i Glasgow, dette er noe oddsen fra bookmakeren Betsafe også reflekterer, men kommer de unna det med en knepent tap og helst et bortemål er det muligheter for nok en høst med sene flomlyskvelder på Lerkendal. Men, om Rosenborg skulle slå ut Celtic venter fortsatt en kvalifiseringsrunde til, før gruppespill er sikret og 250 millioner tikker inn på konto.

Om du ønsker å se kampen kan du kjøpe tilgang til CelticTV, eller du kan høre den på NRK. Kampstart er klokken 20:45.

 

Comments

comments

Skrevet av: Niclas Kjøde

Niclas elsker fotball, og fotball elsker Niclas. Det er i alle fall det Niclas sier til seg selv for å legitimere all den tiden han bruker på fotball. Øvrige idretter følges også, om fotball ikke er å oppdrive.

banner