Dommeren i gulldramaet i 2005: – Der og da var jeg sikker på at vi snøt Start for gull

  • Home
  • Eliteserien
  • Dommeren i gulldramaet i 2005: – Der og da var jeg sikker på at vi snøt Start for gull

Oddssetternes tabelltips for Eliteserien 2018: Start på 8.plass

29.oktober 2005 står igjen som en merkedag, både i Starts og Vålerengas historie. Begge lagene spiller for å være den som får æren av å bryte Rosenborgs hegemoniet. Seriegullet skal havne i Kristiansand eller på Oslo Øst. Lagene er likt på poeng, men Start er i førersetet på målforskjell og har matchball hjemme mot nedrykkstruede Fredrikstad. Vålerenga skal opp mot et Odd-lag uten noe å spille, som matematisk sikret plassen i forrige runde.

Det som skjer i løpet av 90 minutter i Skien og Kristiansand, er noe av det mest dramatiske vi har sett i norsk fotball. Vålerenga snur 0-1 til 2-1 mot Odd, før de må ta til takke med 2-2 i Skien. Dermed må Start matche resultatet, men ligger under 1-2 på Kristiansand stadion. Stefan Bärlin setter inn 2-2 sju minutter før slutt, men nede på linje står det en mann og feirer 17.mai.

Per Ivar Staberg var langt fra like fornøyd som dette etter gullkampen i 2005.


Da situasjonen med Stefan Berlin dukket opp i seriefinalen, var jeg sikker på at min ellers gode assistentdommer, Odd Arne Vangen, hadde driti seg skikkelig ut. Der og da var jeg 95% sikker på at offsiden han vinket var feil, men kunne selvsagt ikke overprøve han fra min posisjon ute på banen. Offsiden skulle vise seg å være avgjørende for hvem som tok seriegull dette året og jeg var rasende, sier den tidligere toppdommeren Per Ivar Staberg til Toppkamp.

– Jeg visste derfor hva som ventet oss på tur av banen noen minutter senere. Tom Nordlie og resten av Start ville gi oss skylda for at seriegullet glapp i siste serierunde. Og det med rette, tenkte jeg, sier Staberg.

Til slutt endte 1-3 etter en kontring på slutten. Vålerenga ble seriemester med ett fattig poeng. Med 2-2 hadde Start blitt seriemester på målforskjell.

Serverte «byttet» til rasende Nordlie

Den nåværende NordicBet-dommeren forteller til Toppkamp at han skjelte ut sin egen assistent i garderoben etter kampen og at han serverte Start-trener Tom Nordlie muligheten for å «ta» stakkars Odd Arne Vangen.

– Etter noen skikkelige overhøvlinger på vei inn i garderoben fikk vi i dommerteamet noen minutter for oss selv. Disse minuttene brukte jeg godt. Assistentdommer Vangen fikk det glatte lag, og vel så det, av meg. At han, med sin enorme rutine, kunne bomme slik i et så avgjørende og viktig øyeblikk var uforståelig for meg. Jeg var rett og slett kok forbanna, sier den tidligere FIFA-dommeren og fortsetter:

– Etter fem minutter med «sannhetens» ord fra meg entret Tom Nordlie garderoben vår. Min beskjed til Nordlie var på det nærmeste at det var bare å forsyne seg av Vangen – og det gjorde han, minnes Staberg.

NordicBet-dommeren forteller at Vangen spaknet mer og mer, men sto alltid på sitt: Han var temmelig sikker på at jeg gjorde riktig. Bärlin var i offside. TV-bildene viste at den rutinerte assistentdommeren slettes ikke var helt på jordet og i senere tid har TV2 brukt avansert teknologi for å bevise det en gang for alle: Vangen hadde rett.

– Da vi forlot stadion var jeg fortsatt sikker på at vi hadde ødelagt for Start og at det dermed gikk mot en rolig kveld på hotellrommet i stedet for en aldri så liten markering av sesongslutt på en av Kristiansands vannhull. Da jeg ankom hotellet viste imidlertid TV-bildene at Vangen ikke var helt på jordet denne gangen heller. De viste at han mest sannsynlig hadde gjort rett. To minutter senere hadde jeg en øl i hånda, sier Staberg til Toppkamp, før han påpeker:

– Denne kampen viser hvor marginal fotballen er. Gode Dagfinn Enerly fikk livet snudd opp ned som følge av en kollisjon med en lagkamerat. Start tapte seriegullet etter å ha skutt fire ganger i treverket og fått annullert en flott scoring på grunn av en marginal offsideavgjørelse. En avgjørelse som Tom Nordlie den dag i dag fortsatt er uenig i.

Om du ikke husker dramatikken kan du gjenoppleve den i videoen under.

Medaljekamp på Sør Arena?

Noe gullkamp blir det neppe på Start denne sesongen, men takket være solide forsterkninger på eier- og ledersiden, er håpet at sørlendingene skal bli et topplag på sikt. Skal vi tro oddslistene hos NordicBet, som danner grunnlaget for dette tabelltipset, kan Start sikte på en plass rundt midten av tabellen. NordicBets fotballekspert Joacim Jonsson, mener laget er kapable til å overraske skikkelig. Han utelukker ikke medaljer.

– Jeg tror Start blir årets overraskelse og kommer topp-6. Laget har potensial til å slåss om medaljer, men det er kanskje mye forlanget av et nyopprykket lag. De har også ressurser å gjøre ting i sommer, sier Jonsson til Toppkamp.

– De siste årenes utgaver av Start har vært grå og kjedelige, men det har det virkelig blitt endring på. Årets Start-lag er et av Eliteseriens aller mest spennende og får man satt sammen alle nye spillere, vil Kristiansands-klubben ikke stå tilbake for noen i årets Eliteserie. Det virker også som penger ikke er noe bekymringer i Kristiansand. De nye eierne er svært spandable og har vist at de ønsker ikke å samle på 10.plasser, sier NordicBet-ekspert Joacim Jonsson.

– Hva blir Starts største utfordringer denne sesongen, slik du ser det?

– Det er to ting som gjør meg litt usikker rundt Start. Det er veldig mange nye spillere som skal  settes sammen, noe som kan ta tid. Laget mangler også en leder og klar nr.1 stopper, i de bakre rekkene, mener Jonsson.

Idrettsklubben Start

2.plass i OBOS-ligaen i fjor. Seriegull i 1978 og 1980.

Spillere inn:
Afeez Aremu , Akwa United
Isac Lidberg, Åtvidaberg
Kevin Kabran, Brommapojkarna
Isaac Twum, Inter Allies
Gudmundur Andri Tryggvason, KR Reykjavik
Elliot Käck, Djurgården
Michael Olusoji Ogungbaro, Jerv

Spillere ut:
Lasse Sigurdsen, Fløy
Niels Vorthoren, frigitt
Gudmundur Kristjansson, Breidablik
Jens Kristian Skogmo, Arendal
Thomas Zernichow, Jerv
Steffen Lie Skålevik, Brann (tilbake etter lån)
Dennis Antwi, Åsane (lån)

Slik ender Eliteserien 2018

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8. START – 30 i odds
9. Tromsø – «- Han er Norges svar på Pep Guardiola.»
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.

Tabelltipset er basert på oddslistene hos NordicBet.com

Comments

comments

Tags:

Skrevet av: Atle Bjærsbo

banner