Disse skal til VM i Russland

Brazil Willian Coutinho World Cup

Det drar seg mot slutten av denne runden med VM-kvalik, og med kun få runder igjen begynner det å bli nokså krystallklart hvem som skal delta i den gjeveste internasjonale turneringen. Vi i Toppkamp har sett på hvordan det ligger an i de forskjellige verdensdelene, for å gi deg den oversikten du trenger for å danne et bilde av VM i Russland.

Norge deltar garantert ikke i neste års mesterskap, men land som allerede nå er klare for spill i Russland er; vertsnasjonen, Belgia, Iran, Brasil, Japan, Mexico, Sør-Korea og Saudi-Arabia. Totalt skal 32 land kjempe om heder og ære i mesterskapet, så det er fortsatt en del plasser som skal fylles.

En kvalifisering til et internasjonalt mesterskap er ingen liten organisering, og vi har for ordens skyld tatt for oss de forskjellige verdensdelene hver for seg. Om du kun er interessert i UEFA kan du finne den oversikten til slutt.

Champions League offer

AFC

I Asia er de kommet så langt som at de fire landene som går direkte til mesterskapet allerede er klappet og klare. Men, 3.plassene i de to kvalifiseringsgruppene skal møtes, for å avgjøre hvem av de som møter en nasjon fra CONCACAF i den ”interkontinentale kvalifiseringen”. I AFC står det mellom Syria og Australia, der Australia er regnet for å være det beste laget.

Til tross for en mange år lang borgerkrig har Syria fortsatt muligheten til å kvalifisere seg til VM i Russland.

 

OFC

OFC, eller Oceania Football Confederation, er det minste forbundet, og har ingen lag som kvalifiserer seg direkte til VM. I stedet er de nødt til å gå den lange veien via den interkontinentale kvalifiseringen. Her er det New Zealand som skal måle krefter mot en av nasjonene i CONMEBOL. Der er det mange gode lag, og New Zealand vil få en tøff oppgave med å ta seg helt til Russland uansett hvilket lag fra Sør-Amerika de skal møte. I kvalikfinalen i OFC valset de over Salomonøyene 8-3 sammenlagt, men så kan man anta at det er stor forskjell på Salomonøyene og Argentina, Chile, Peru og Uruguay.

Litt mindre forhold i OFC. Her fra kampen mellom FIji og New Zealand.

 

CONMEBOL

Bak Brasil er det jevnt mellom hele fem nasjoner. Uruguay (27 p), Colombia (26 p), Peru (24 p), Argentina (24 p) og Chile (23 p) er alle med i racet om de tre plassene som gir direkte kvalifisering til mesterskapet. En av disse vil også mest sannsynlig kapre 5.plassen, som gir spill mot New Zealand i den interkontinentale kvalifiseringen. Det kommer til å bli spenning hele veien til mål i Sør-Amerika, og kamper som Argentina – Peru og Brasil – Chile kan bli utslagsgivende. Mye taler uansett for at fem nasjoner fra Sør-Amerika kommer seg til VM.

Lionel Messi og hans Argentina vil gjøre det de kan for å unngå lignende scener mot slutten av denne VM-kvaliken.

Neymar Brazil

Det forventes av et helt folk at Neymar stjeler overskriftene på ny i et verdensmesterskap. PSGs rekordsignering skal til VM for å ta hevn!

 

CONCACAF

Mexico best så langt i Nord- og Mellom-Amerika. Leder kvalifiseringen med sine 18 poeng og er allerede sikret en av de tre plassene som gir direkte kvalifikasjon til mesterskapet. Med to runder igjen er det Costa Rica (15 p) og, noe overraskende, Panama (10 p) som ligger best an. Like bak jager både USA og Honduras med 9 poeng, og begge kan med andre ord krangle seg inn på en 3.plass. Forhåndsfavoritt USA skal ha gode muligheter til å sikre seg en plass i mesterskapet, da de møter nevnte Panama på amerikansk jord og sisteplasserte Trinidad og Tobago. Det bør bli 6 poeng og en 3.plass til amerikanerne. 4.plassen i CONCACAF har også mulighet til å komme seg til mesterskapet, men da må de slå ut vinneren av Syria og Australia, i den interkontinentale kvalifiseringen.

Mix Diskerud har bare spilt én kamp for USA så langt i denne kvaliken og er ute i kulden. Allikevel har han ikke gitt opp håpet om å få spille VM. Her fra en treningskamp mot Tyskland i 2015.

 

CAF

I de afrikanske gruppene er det fire lag i hver, og det spilles derfor litt færre kamper på dette stadiet. Det resulterer i enkelte veldig jevne grupper, og med to av seks runder igjen er det langt fra avgjort i flere av gruppene.

Gruppe A:

Tunisia har kommandoen med 10 poeng, bak er det bare den Demokratiske Republikken Kongo som truer. DR Kongo kan i teorien snike seg forbi Tunisia, da to kamper gjenstår og DR Kongo har 7 poeng, men vi holder Tunisia som klare favoritter.

Gruppe B:

Ståa er nokså lik i gruppe B. Nigeria står med 10 poeng og Zambia følger rett bak med 7 poeng. De to lagene møtes til helgen, og den kampen vil enten sikre Nigeria plass i VM eller åpne opp gruppa helt.

Champions League offer

 

Gruppe C:

Samtlige lag i gruppe C kan i teorien vinne den og ta seg til mesterskapet i Russland. Elfenbenskysten ligger best an med 7 poeng, mens Marokko (6 p) og Gabon (5 p) følger hakk i hæl. I denne gruppa blir det masse spenning hele veien.

Gruppe D:

Også i gruppe D er det fryktelig jevnt. Den toppes av Burkina Faso, som har 6 poeng. Deretter følger kvalifiseringens overraskelseslag; Kapp Verde, også de med 6 poeng. Senegal har foreløpig 5 poeng, men har en kamp til gode etter dommerskandale og mistanker om kampfiksing i oppgjøret mot Sør-Afrika tidligere i år. Sør-Afrika ligger sist i gruppa, og Senegal har alt i egne hender.

South Africa Senegal ref

Dommeren i kampen mellom Sør-Afrika og Senegal er mistenkt for kampfiksing, og kampen må spilles på nytt. Her fra situasjonen der Sør-Afrika ble tildelt et feilaktig straffespark.

 

Gruppe E:

Egypt er i føringen i gruppa med sine 9 poeng. Bak følger Uganda med 7 poeng, som på papiret ikke skal kunne utfordre Egypt i kampen om gruppeseieren. Men, slikt kan man aldri si for sikkert. Begge nasjonene skal møte Ghana de siste to rundene, og Uganda har en ørliten fordel i form av hjemmekamp. Egypt er uansett våre favoritter.

UEFA

Det europeiske kontinentet er hjem for flere stolte fotballnasjoner, og UEFA er forbundet med flest plasser i VM, hele 13. Lagene og gruppene er mange, og bare Belgia har maktet å kvalifisere seg før de to siste rundene spilles.

Hazard Belgium World Cup Qualifier

Denne VM-kvaliken har vært full av jubel for Belgia. Eden Hazard, KdB og Romelu Lukaku er klar for VM.

 

Gruppe A:

I denne gruppen er det fortsatt muligheter for flere og det er tett i toppen. Frankrike ligger først med 17 poeng, bak følger Sverige med 16, Nederland med 13 og Bulgaria med 12 poeng. Frankrike er fortsatt store favoritter til gruppeseieren, og møter Bulgaria borte og Hviterussland hjemme på de to siste. Dette bør være høyst overkommelig motstand for franskmennene. For Sverige og Nederland sin del kan mye avgjøres i siste kamp, da Sverige gjester Nederland.

Lemar Pogba Griezmann World Cup Qualifier

Thomas Lemar, Paul Pogba (skadet) og Antoine Griezmann vil gjerne være med på moroa i Russland og ser ut til å ha kontroll.

 

Gruppe B:

Ikke like spennende som i gruppe A, men fortsatt to lag som kniver om 1.plassen som gir direkte kvalifikasjon. Sveits og Portugal ligger godt foran resten av gruppa med henholdsvis 24 og 21 poeng. Regjerende Europamester Portugal er garantert interesserte i å unngå 2.plass og ytterligere kvalikkamper. Det har de også all mulighet til, da de tar i mot Sveits hjemme i siste runde og allerede har langt bedre målforskjell enn sveitserne.

Ronaldo Portugal World Cup

Cristiano Ronaldo har ingen planer om å gå glipp av muligheten for et nytt trofé – et trofé han mangler – i det allerede så fulle skapet. Her med en klassescoring i en VM-kvalifiseringskamp mot Færøyene i august.

 

Gruppe C:

I Norges gruppe er det ikke veldig spennende. Tyskland styrer mot en klar seier og Nord-Irland tar etter alle solemerker en 2.plass som sender de videre i kvalikuniverset.

Gruppe D:

Bak ledende Serbia med sine 18 poeng jager Wales og Irland på henholdsvis 14 og 13 poeng. De to møtes i Wales i siste kamp, og slaget om 2.plassen avgjøres høyst sannsynlig der. Det kan dog bli en sur 2.plass, for Wales er per i dag dårligste toer, hvilket betyr at man går glipp av muligheten til kvalik mot de andre toerne.

Gareth Bale Wales World Cup

Gareth Bale har all grunn til å virke bekymret før de kommende kampene. Real Madrid og Wales’ superstjerne tenker nok allerede på å oppgradere sofaen.

 

Gruppe E:

En av ytterst få nordmenn som styrer mot et VM-sluttspill er Åge Hareide. Hans ”danske drenge” ligger på 3.plass i gruppa, á poeng med Montenegro som ligger på 2.plass da de leder i innbyrdes oppgjør. Polen topper med 19 poeng, tre poeng foran de to nasjonene. Det ser ikke så aller verst ut for Danmark med tanke på 2.plass, da Montenegro skal møte både Polen og Danmark selv de siste to kampene. Om Danmark gjør jobben kan de faktisk rappe 1.plassen, men da må Polen gjøre to dårlige kamper på tampen av kvaliken, hvilket virker usannsynlig.

Robert Lewandowski Polen World Cup

Bayern Münchens Robert Lewandowski ønsker seg et nytt mesterskap med sitt kjære Polen. Skyter han de til VM de nærmeste dagene?

 

Gruppe F:

Det ser ut som England spaserer til nok et mesterskap, faktisk deres 25 på rad. Engelskmennene ligger på topp med 20 poeng. Bak følger Slovakia med 15, deretter Slovenia og Skottland med 14 poeng. Her går det mot tøffe oppgjør i de siste rundene, da tre lag spiller for den viktige 2.plassen. Skottland har saken i egne hender, de møter både Slovenia og Slovakia på de to siste.

Harry Kane Dele Alli World Cup

Tottenhams Dele Alli og Harry Kane ser ut til å gjøre jobben med England. Superduoen er dog nødt til å levere foran et kravstort publikum i et vm i Russland, noe England ikke er bortskjemte med.

 

Gruppe G:

Spania og Italia har kontroll i gruppa, og Spania leder med 22 poeng foran Italia med deres 19. Om Spania skal rote bort 1.plassen og en plass i mesterskapet neste sommer må de rote fælt. De møter nemlig Albania hjemme og Israel borte. I tillegg har de en massiv målforskjell, +29, og har med andre ord litt å gå på i forhold til Italia sine 12 plussmål.

Gruppe H:

Belgia er allerede kvalifisert og har hatt full kontroll hele veien. Bosnia og Hellas følger bak, med 14 og 13 poeng.

Gruppe I:

Jevnt som fy i gruppe I. Kroatia og Island ligger på 16 poeng, Tyrkia og Ukraina står med 14. Innspurten i denne gruppa blir voldsomt spennende, med kamper som Tyrkia – Island og Ukraina – Kroatia som de mest avgjørende. Vi holder en knapp på at Kroatia tar 1.plassen foran Island, men her kan bortimot alt skje.

[sportsbook id=”3723″ title=”VM-kval 04102017″]

 

Vi gleder oss i alle fall enormt til neste sommer! Vi brygger allerede på VM-feber. Hvem mener du vinner VM-sluttspillet? Skriv gjerne en kommentar i kommentarfeltet under! 

 

Tags:

Skrevet av: Niclas Kjøde

Niclas elsker fotball, og fotball elsker Niclas. Det er i alle fall det Niclas sier til seg selv for å legitimere all den tiden han bruker på fotball. Øvrige idretter følges også, om fotball ikke er å oppdrive.

banner