Dette gjør Liverpool til storfavoritt

Landslagspausen har vært et mareritt, men heldigvis kommer det et gedigent plaster på såret allerede tidlig i morgen.  Om du var en av dem som så Norge sin kamp mot Tyskland vil vi anbefale å varme opp til tidligkampen i morgen med å se ymse fotballklipp på YouTube. Det er fare for at du får sjokk og havner i koma om du går rett fra det norske landslaget til de engelske stjernelagene! Nivåforskjellen er nemlig så stor! Det blir en pangstart på Premier League-runden når Liverpool reiser til Manchester for å møte City på Etihad.

Guardiola har ikke knekt topp seks-koden

Statistikken fra i fjor taler klart for hvem som kan glede seg mest til oppgjøret. Poengfangesten for Jürgen Klopp sitt lag mot de andre topp seks-lagene var nemlig på et helt annet nivå enn tilfellet var for Guardiola.

Spanjolen fikk et meget tøft møte med toppen av Premier League. Resultatene mot de andre storlagene kostet Manchester City sjansen til å være med å kjempe om seriegullet hele veien inn. I sin første sesong tok Pep Guardiola fattige 0,9167 poeng per kamp i snitt mot de fem andre lagene øverst på tabellen.

Verst var det på bortebane, der tok laget kun 0,667 poeng per kamp i snitt. Den eneste hjemmeseieren kom mot United, laget som havnet på sjetteplass på tabellen. Ellers ble det fire tap og én uavgjort på bortebane.

Riktig nok var resultatene på hjemmebane litt bedre, men ikke gode nok for et lag som ønsker å kjempe om seriegullet. På Etihad tok City også kun én seier, men de klarte i det minste å spille uavgjort fire ganger. Seieren kom mot Arsenal. The Gunners kom som kjent på femteplass ved sesongslutt. City maktet altså ikke å slå en eneste av de andre topp fire-klubbene.
Tapet på hjemmebane kom mot seriemesteren, Chelsea. Til sammen hadde De lyseblå fra Manchester et ynkelig poengsnitt på kun 1,167 poeng på hjemmebane. Skal City komme høyere på tabellen denne sesongen må poengfangsten opp flerfoldige hakk.

Jürgen Klopps Liverpool elsker å være underdog

En som kan kunsten å loppe de andre toppklubbene for poeng er Liverpools manager, Jürgen Klopp. Den brillekledde tyskeren har i løpet av sin tid i England virkelig knekt koden for hvordan toppkampene skal vinnes. I fjor var Liverpool det beste laget av samtlige i Premier League mot topp seks-lagene. Scouserne hadde en imponerende uttelling mot de beste. Syv seiere, fem uavgjort og ingen tap var fasiten etter sesongen. Det gir knallsterke 2,167 poeng i snitt. Godt over det dobbelt av City.

På hjemmebane var Liverpool nærmest suverene. Fire sterke seiere ble tatt mot City, Tottenham, Arsenal og Everton på Anfield. Uavgjortresultatene kom mot Chelsea og Manchester United. Det holdt til imponerende 2,33 poeng i snitt per kamp. Under Klopp har Liverpool gjort sin hjemmebane til et fort når de beste kommer på besøk.  På kort tid har Anfield blitt den mest fryktede bortekampen i hele sesongen for de andre tittelkandidatene.

Liverpool er ikke stort dårlige på bortebane heller. Selv om poengfangsten ikke er like høy sparker De røde godt fra seg på fremmed gress også. Tre seiere og tre uavgjort gir 2 poeng i snitt per kamp. Utrolig sterk statistikk for Merseyside-laget.

Taktikken er avgjørende for poengfangsten

Så hva er grunnen til at de to trenernes lag presterer så ulikt mot de beste? Svaret ligger i lagenes spillestil. City ønsker å spille en fotball med høyere risiko. De sender sine backer høyt i banen for å få dobling på kant. En taktikk som funker utmerket mot lagene lavere på tabellen.

City har mer kvalitet enn de fleste. Mot de svakere lagene i divisjonen kommer ferdighetene til enkeltspillerne deres mer til sin rett. Da kan de spille sin høyrisikofotball ettersom motstanderlagene ikke er i stand til å utnytte feilene når de oppstår. Mister City ballen blir de sjeldnere straffet. Det skyldes at kvalitetsforskjellen sørger for at City sine spillere får tid til å rette opp egne feil, eller fordi motstanderlaget rett og slett ikke er gode nok til å utnytte gratissjansene. Mot topplagene er det en annen historie.

På lørdag kan Klopp få mer å juble for

Hvis du virkelig studerer Manchester City sine kamper vil du legge merke til hvor ofte de setter seg selv i vanskelige situasjoner. Denne trenden er enklere å se mot gode lag, og spesielt mot kontringssterke lag som Liverpool. Når du ser morgendagens kamp legg merke til duellen mellom Salah og Mané fra Liverpool og backene Pep velger å starte med. Det blir nøkkelduellen i kampen.

For det er her Liverpool sine styrker kommer til sin fulle rett. Jürgen Klopp sin «heavy metal football» er eksepsjonell mot lag som ønsker å spille ball med høy risiko. Det fikk Arsenal erfare sist. Spesielt var Mohamed Salah sitt 3-0 mål et strålende eksempel på hvor livsfarlige Liverpool er når motstanderlaget gjør feil i oppspillsfasen. For dere som ikke så kampen snappet Salah ballen fra en uheldig Arsenal-forsvarer, han satte så full spiker mot mål og alene med Cech var han iskald. Bli ikke overrasket om vi får se lignende bilder mot City, for det er akkurat slik Liverpool ønsker å spille.
Med hurtige angripere tar Liverpool motstanderne med storm når de angriper. Det er da Liverpool er på sitt absolutt beste. Dette er også grunnen til at vår oddsekspert har valgt seg ut Liverpool-seier som et av sine spilltips denne helgen.

Kampen kommer til å bli et stilstudie i fotballtaktikk. Vi tror Liverpool kommer seirende ut av toppkampen. Hvem tror du vinner?

Premier League

Manchester City - Liverpool

09.09.2017 | 13:30

Event is not available

Bet on upcoming events
Spill på helgens storkamp: City - Liverpool. Velg din vinner!

Comments

comments

Skrevet av: Atle Bjærsbo

banner