Dette er Wengers beste Arsenal-11er

En æra går mot slutten. Etter denne sesongen takker Arsenal-trener Arsène Wenger for seg, etter 22 år som trener i den engelske hovedstadsklubben. Det ryktes om at han får en etterlønnspakke på hele 100 millioner kroner. Svært godt betalt for en mann som har rukket å fylle 68 år. Wenger kom fra japanske Nagoya Grampus Eight i 1996, og etter 22 år som trener i Arsenal ser merittlisten slik ut:

  • Tre Premier League-titler (1997-98, 2001-02, 2003-04)
  • Syv FA Cup-titler (1997-98, 2001–02, 2002–03, 2004–05, 2013–14, 2014–15, 2016–17)
  • Syv Community Shield-titler (1998, 1999, 2002, 2004, 2014, 2015, 2017)
  • Premier League-kamper (statistikk): 823 kamper, 473 seirer, 199 uavgjorte og 151 tap.

Rimelig imponerende, og bare å ta av seg hatten for en legendarisk periode i Arsenal. Det beste laget han har vært trener for må nok ha vært laget i 2003-04, som han vant PL, FA Cupen og Community Shield med. Den gang ble laget kalt “The Invincibles” fordi de rett og slett var uslåelige i serien. 26 seirer, 12 uavgjorte og ingen tap på 38 kamper gjorde at de vant ligaen med elleve poeng ned til Chelsea.

Likevel er det noen trofeer han aldri har vunnet, og det er lett å se hva som mangler på oversikten: Champions League. De var i finalen i 2006, med spillere som Jens Lehmann, Sol Campbell, Robert Pires, Fredrik Ljungberg og Thierry Henry, men det var ikke nok. De tapte til slutt 1-2 for Barcelona. Wengers menn ledet 1-0 etter scoring av Sol Campbell, men det røde kortet til Jens Lehmann ødela mye. De slapp inn to på fem minutter i 2.omgang og tapte 1-2.

I løpet av hans 22 år som trener har han trent noen helt vanvittig gode spillere. Før storkampen mot Manchester United i helgen, tar vi en titt på Arsène Wengers beste 11er fra perioden 1996-2018. Tony Adams for eksempel er ikke med – han var i klubben da Wenger kom. Kriteriet er at Wenger har kjøpt spillerne. I tillegg har vi hørt med Arsenal-patriotene Ola Sandbæk og Ludvig Johansen, og fått deres kommentar om listen:

Jens Lehmann

Lehmann var en del av laget som gikk hele PL-sesongen i 2003/04 uten å tape. Det var også tyskerens første sesong i klubben – en svært vellykket sådan. Han vant FA Cupen i 2005, men ble en slags syndebukk da han fikk rødt kort i CL-finalen i 2006. Det er også det nærmeste Wenger har kommet til å vinne verdens gjeveste klubbturnering.

Ola: Lehmann ble også av UEFA kåret til årets keeper to ganger, og da sist i sin siste sesong i Arsenal. Han har også i samme sesong rekorden (som står enda) for flest kamper i CL uten å slippe inn mål (10 kamper).

Ludvig: Noe som er verdt å nevne er at han gjorde comeback i 2011. Alle liker et godt comeback! Da fikk han en kamp i en 3-1 seier borte mot Blackpool. Nå er han fortsatt i klubben som trener.

Lauren

Ble signert fra Mallorca for bare 7 millioner pund i 2000. Den kamerunske landslagsspilleren etablerte seg kjapt på Highbury og ble Wengers go-to-guy på høyrebacken i store deler av periode 2000-2006. Han fikk drøyt 250 kamper for Arsenal og vant Premier League to ganger, FA Cupen tre ganger og Community Shield to ganger.

Ola: Lauren fikk også med seg en gullmedalje fra OL i Sydney i 2000 med Kamerun. Han var mye skadet, men var alltid på banen når de viktige kampene skulle spilles.

Ludvig: Han kom til Arsenal som sentral midtbane, men Wenger hadde planer om å bruke han på høyre back. Han skal visstnok ha vært vanskelig å overtale i begynnelsen, men spilte seg fort inn som en av de beste backene i ligaen og er en av mange spillere Wenger har hatt suksess med å omskolere til nye posisjoner.

Sol Campbell

En vaskeekte legende som var kjent for sin kompromissløse stil. Ble signert på free transfer fra Tottenham, en overgang som vakte stor oppsikt. Fikk tilbud om å bli Tottenhams best betalte spiller, men ville spille Champions League-fotball og valgte Arsenal – Tottenhams største rival. Var i Arsenal fra 2001-2006 og en liten periode i 2010. En av de første navnene som kom opp på Wengers ellever når laget skulle tas ut. I trofee-skapet står to PL-titler og tre FA Cup-titler, i tillegg til individuelle titler som å være på årets lag i Premier League tre ganger.

Ola: Campbell måtte jo til Arsenal for å vinne PL på White Hart Lane. Han kom også tilbake med et overraskende comeback for Arsenal i 2010 og fikk 11 kamper da.

Ludvig: En stopper som har vært med på flere av de beste Arsenal – lagene noen sinne. Først dannet han et bunnsolid stopperpar med Martin Keown og vant ligaen. Deretter i invincible laget sammen med Kolo Toure. Skåret selvfølgelig også målet i Champions League finalen som dessverre endte med tap mot Barcelona.

Lauren Koscielny

Franskmannen er den eneste på laget som fortsatt spiller for Arsenal. En spillende stopper som både er bra defensivt, bra med ball og god på dødballer begge veier. Ble hentet i 2010 som en relativt ukjent spiller, og ble faktisk utvist i sin første kamp. Ble likevel fort en viktig del av Wengers lag, og har vært en fast bærebjelke i mange år. Scoret 2-2-målet i FA Cup-finalen mot Hull etter at Arsenal var 0-2 under, og var toneangivende i at Arsenal tok sin første tittel på 10 år i 2014.

Ola: Kosc har på en måte vært stolpen i laget gjennom flere sesonger, ved at han har vært fast inventar og bare blitt bedre og bedre med årene.

Ludvig: Koscielny startet “shaky”, men fikk kanskje sitt store gjennombrudd da Arsenal slo Barcelona i Champions League i 2011. Har scoret et par utrolige viktige mål. FA cup-finalen mot Hull, seiersmålet mot Newcastle og mål mot West Brom i siste seriekamp som sikret top 4 plass.

Ashley Cole

En av de beste venstrebackene i Premier League-historien, ikke bare for Arsenal og senere Chelsea. Eneste som ikke ble signert av Wenger, men det var treneren som ga Cole sjansen. Og den tok han vare på. Kom gjennom ungdomsavdelingen og debuterte som 18-åring. To Premier League-titler, spilte på det uslåelige laget i 2003-04 og vant FA Cupen tre ganger før han skiftet beite til Chelsea. Rundt 150 kamper for Arsenal og scoret ni mål.

Ola: Han var også innblandet i en overgangssaga mellom Arsenal og Chelsea, der agenten til Cole hadde kontaktet Chelsea uten at Arsenal fikk vite noe. Både Mourinho og Chelsea fikk bøter, mens agenten mistet lisensen i 18 måneder. Begynte krangelen mellom Wenger og Mourinho her?

Ludvig: Dannet kanskje den beste venstresiden i klubbens historie sammen med Robert Pires. Var et ekte akademiprodukt og en av tidenes beste venstrebacker.

 

Freddie Ljungberg

Eneste skandinaver på laget. Svenske Ljungberg var nok muligens mest kjent for sin røde piggsveis, men han var også veldig bra i de ni årene han var i klubben. Var ikke helt feil heller å score i debuten – mot ingen ringere enn helgens motstander Manchester United. Han ble en naturlig fan-favoritt fra starten med scoringen, og endte opp med å score veldig respektable 71 mål på 313 Arsenal-kamper. Svensken er på 11.plass på listen “Gunners Greatest 50 Players” på Arsenal.com, etter å ha vunnet to PL-titler og tre FA Cup-titler.

Ola: Wenger signerte faktisk Ljungberg etter bare å ha sett han på TV, Sverige – England. Han var uten tvil en fansyndling, mye av at han var en like fantastisk person utenfor banen som på.

Ludvig: Kanskje en litt undervurdert spiller i invincible laget. Var en to-veis spiller og var også med i laget som åpnet Emirates Stadium. Hadde skuddet som ledet til Wiltord-mål og seriegull på Old Trafford i 01-02 sesongen.

Patrick Vieira

Wenger klarte aldri å erstatte den stabile og gode franske midtbanespilleren, som ble hentet fra AC Milan i 1996. Var i Arsenal i ni år og var fast i samtlige år. Over 270 kamper for “The Gooners” vitner om en stabilt god spiller på et av verdens beste lag i den perioden. Lang (193 centimeter), vanvittig god defensivt og dekket mye rom. Også god med ball. Er nå hovedtrener i “norske” New York City FC.

Ola: Vieira ble også verdensmester året han ble hentet. Den beste midtbanespilleren på Arsenal gjennom tidene? Ja, vil noen si.

Ludvig: Blir stadig omtalt som det dagens Arsenal-lag mangler. Vieira holder i dag rekorden for flest røde kort i PL, men fansen elsket å se han ta opp krigen med Roy Keane og Manchester United. Den komplette midtbanespiller .

Trykk her for å se hva Betsson gir økt odds på i dag!

Cesc Fàbregas

Ble signert som 16-åring fra “La Masia”, Barcelonas ungdomsakademi. Gikk fort gradene og fikk debuten 16 år og 177 dager gammel. For Arsenal. Tenk litt på den, hvor ekstremt imponerende det er. Han er fortsatt klubbens yngste spiller og målscorer. Klarte likevel aldri å hjelpe klubben til å vinne noen trofeer før han dro tilbake til Barcelona i 2011. I store deler kaptein for klubben. Nå i London-rival Chelsea.

Ola: Fabregas ble tidlig fansyndling og er et skikkelig Wenger-produkt. Fortsatt min favorittspiller.

Ludvig: Var kanskje personefiseringen på “nye-tekniske” Arsenal. Helt klart en av de beste midtbanespilleren i England noen sinne. “Elsket” å spille mot Tottenham og man husker alltid solo-goallen hans rett fra avspark mot Spurs i 2009.

Robert Pires

Etter å ha både vunnet VM og EM med Frankrike i 1998 og 2000, kom han til Arsenal som en som visste hvordan det var å vinne. Og han fortsatte å vinne under Wengers ledelse. Mannen med det lekre håret og lekne stilen fikk rundt 200 kamper for Arsenal og vant Premier League to ganger og FA Cupen to ganger. Var nære på å vinne Champions League, men tapte for Barcelona i finalen. Ble stående med 84 mål for klubben, flere av de var av øverste klasse.

Ola: Pires var årets spiller i England i 01-02 kåret av journalistene og ble også assistkonge samme år. Det ble også en hyllest under 98 sesongen, hvor det ble “the Double” for en av tidenes sesonger levert av en enkelt Arsenal spiller.

Ludvig: Ble assistkonge, FWA footballer of the year og årets spiller i Arsenal i PL i 01-02 sesongen da de vant ligaen. Det sier mye. Vil nok være i en hver tidenes Arsenal 11’er.

 

Alexis Sanchez

Chileneren er nå i Manchester United – og mange Arsenal-fans hater han på grunn av det. Men han har likevel bidratt til mye jubel for hjemmefansen på Emirates i løpet av årene han var der – fra 2014-2018. Bar Arsenal-laget nesten på sine egne skuldre i årene han var i klubben. Scoret 25 mål i den første sesongen i klubben. Selv om Sanchez ikke nøt like stor klubbsuksess som de andre på denne listen fra 2000-tallet, er han en av de beste individuelle spillerne under Wenger med evnen til å skape ting på egenhånd, i tillegg til å være en verdensklassedribler og en målscorer av høy klasse.

Ola: Det beste kjøpet av Wenger på 2010-tallet. Få har levert som han i de tunge årene Arsenal har hatt. Verdensklassespiller.

Ludvig: Var Arsenals store spiller i alle sesongene han var der. Var med på begge FA cup triumfene i 2015 og 2017 hvor han scoret i begge finalene. Scoret også vinnermålet i semifinalen i 2017 mot City.

Thierry Henry

Den magiske, franske spissen Thierry Henry. Arsenals ledende scorer med 228 mål i alle turneringer for klubben, i perioden 1999-2007. Ble hentet i -99 etter å ha imponert lite i Juventus. Umiddelbart en favoritt hos Wenger, og så seg aldri tilbake etter overgangen. Var Premier League-toppscorer i fire forskjellige sesonger og vant PL to ganger, FA Cup to ganger og Community Shield to ganger med klubben. Havnet på 2.plass på kåringen “Player of the Year” hos FIFA i både 2003 og 2004. Var også kaptein i de to siste sesongene med klubben – en virkelig en legende i Arsenal.

Ola: Henry – hva skal man si? Den beste til slutt. TIDENES Arsenal spiller. Jeg er Arsenal fan pga han. En artist, en fantastisk avslutter. Gjorde comeback for Arsenal i 2012 og scoret 3 mål, der 2 av de var avgjørende for seier. Det sier litt som denne spilleren, han ga alltid alt, og hadde vel knapt en dårlig kamp. En enestående spiller.

Ludvig: The King. Comebacket hans i 2012 var helt episk da han kom inn å scoret seiersmålet mot Leeds i FA-cupen.

Spillere som ikke får plass på listen: Robin van Persie, Mesut Özil, Nicolas Anelka, Marc Overmas

Glem ikke storkampen søndag! Liga-toer Manchester United tar imot kriseplasserte Arsenal. The Gunners er i god form og dette oppgjøret lukter tettere enn hva tabellen tilsier, slik det alltid har vært mellom disse lagene. Vi alle minnes Vieira vs. Keane. Betsafe tilbyr økt odds på denne kampen og vi har funnet frem tre spill du bør ta en nærmere kikk på. Uavgjort med mål til 6.50, Lukaku scorer først og United vinner til 6.50 og Lukaku og Lacazette scorer til hele 10 blank. Vi anbefaler siste spill, da vi har stor tro på mål fra begge spissene søndag. Sjekk Betsafes økte odds ved å klikke her eller på banneren under!

Tags:

Skrevet av: Even Lübeck

banner