Dette er utøverne McGregor kopierer

  • Home
  • Conor
  • Dette er utøverne McGregor kopierer

Vil bokseidretten bli erklært død om Conor McGregor stjeler ubeseirede Floyd Mayweathers seier nummer 50? Kampen vil gå inn inn i historiebøkene, men en krysning mellom kampsportgrener er faktisk ikke helt unik som man skulle tro. Vi har sett på noen historiske eksempler.

26. august vil den ubeseirede bokselegenden Floyd “The Money” Mayweather Jr møte MMA-stjernen Conor “The Notorious” McGregor i Las Vegas. Denne kontroversielle kampen vil foregå i en boksering under bokseregler. Kortfattet er det kun lov til å slå områdene fra hodet til magen i boksing, kontra den multi-kombinerte kampsporten MMA (Mixed Martial Arts).

I MMA får man ta i bruk ulike kampsportferdigheter i ringen, som for eksempel brasiliansk jiu jitsu, judo, bryting, kickboxing, thaiboksing og karate. Her er alt lov med unntak av biting, spytting, spark i skrittet eller dra i håret.

En boksekamp mellom to av verdens fremste kampsport-stjerner vil gå inn i sportens historiebøker, men denne krysningen mellom idrettsfenomener er ikke ny. Toppkamp har funnet noen legendariske eksempler:

1. Gene Lebell vs Milo Savage

I 1963 ble kampen mot judoka Gene Lebell og bokser Milo Savage en av de første MMA-kampene som ble sendt på amerikansk TV. I nyere tid er Gene Lebell anerkjent som mentoren til UFC-stjernen og judoka Ronda Rousey.

Ifølge Lebell tok han utfordringen til en MMA-kamp på grunn av bokseren Jim Beck. Sistnevnte mente folk som praktiserte karate og judo var tapere. Og tilbudte en pris på $1000 (rundt 8000 kroner) til den som kunne beseire ham. Like før kampen kansellerte Beck, og bokseren Milo Savage steppet inn som motstander isteden. På den tiden var Milo Savage en dyktig bokser, med bryting som bakgrunn.

Kampen mellom judokaen og bokseren foregikk i hvit judodrakt, hvor det hevdes at Savage hadde på en tynnere drakt enn Lebell. Milo skulle angivelig også ha smurt seg inn med vaselin for å gjøre det vanskeligere for Gene å ta tak i ham. Gene selv hevder at Savage hadde metall inni boksehanskene.

Til tross for dette vant Gene Lebell i fjerde runde mot bokseren, med en ‘rear naked choke’.

2. Muhammad Ali vs Antonio Ionoki

I 1976 utfordret den legendariske bokseren Muhammad Ali den populære bryteren Antonio Ionoki i Japan. Under kampen fikk Ali ha på seg små hansker, mens Ionoki ikke fikk ha på hansker. Reglene under kampen var at det ikke var lov til å sparke, eller slå under beltet i kampens hete. Dette var på lik linje med Mayweather vs McGregor-kampen – en konkurranse om tittelen til den tøffeste mannen i verden.

I løpet av 15 runder fikk Ali bare inn seks slag. Til slutt ble kampen kåret uavgjort. Ifølge The Guardian var hele kampen ydmykende for alle involverte grunnet endring av regler i siste liten og hvordan kampen utspilte seg på en mislykket måte. Det gikk også rykter om at kampen skulle være “rigget” eller et skuespill for å skape et show, og tjente inn millioner.

3. Royce Gracie vs Gerard Gordeau

Den historiske første UFC-kampen mellom Royce Gracie og Gerard Gordeau i 1993, er faktisk grunnlaget til dagens MMA og kampsportorganisasjonen UFC (Ultime Fighting Championship). UFC 1 var delvis grunnlagt av de anerkjente Gracie-brødrene, nærmere Rorion Gracie. Gracie-familien er kjent for deres oldefar Helio Gracie, som er opphavsmannen til kampsporten brasiliansk jiu jitsu.

Under denne tiden var UFC i sin startfase, for å bevise hvilken kampsport som var overlegen – og hvor dominerende brasiliansk jiu jitsu var som kampsport. Det var dermed ingen vektklasser, antall runder, pauser eller dommere.

Gerard Gordeau hadde bakgrunn innen karate og savate (en form for kickboksing, journ. anm). Mens Royce Gracie hadde kun brasiliansk jiu jitsu som grunnlag da han gikk den legendariske kampen, og vant med en ‘rear naked choke’.

4. James Toney vs Randy Couture

Bokseren James Tony krysset over til mixed martial arts for å møte MMA-utøveren Randy Couture i 2010 under UFC 118.

I løpet av den første runden av kampen fikk Couture bokseren ned på bakken, hvor Tony mildt sagt var på ukjent farvann. Bokseren James Toney hadde ingen anelse hvordan han skulle forsvare seg mot MMA-utøveren – og var beseiret med en ‘submission’ for første gang i sin kampsportkarriere. Han varte i 3 minutter og 19 sekunder i ringen, ifølge ESPN.

Før denne kampen skal visst Tony ha vært rappkjeftet og sagt at garantert kom til å slå ut Couture. Etter at Randy Couture beseiret bokseren, uttalte UFC-utøveren at han håpet James Tony fikk en god smakebit på hva MMA innebærer. Og fikk bevist hvor dominerende MMA er mot boksing under MMA-regler.

Til og med UFC-sjef Dana White reagerte på denne kampen, som nå fant sted for syv år siden.

– James Toney valgte denne kampen, og han fikk en slåsskamp. Tony varte lenger enn det jeg trodde han kom til å gjøre. Det er urettferdig å putte en fyr inni der, som kan kun en kampsportdisiplin, til tross for at han har trent til denne kampen i flere måneder, sa han den gang til ESPN

5. Floyd Mayweather vs Conor McGregor

Ingenting er som en krysning mellom ulike personligheter for å trekke publikum! Conor McGregor gjør en historisk bragd i sin tid. Dette har ingen MMA-utøver gjort før ham, og kommer derfor med i denne listen.

– Ingen har gjort dette før, dere må gi meg det. Ingen MMA-personlighet har krysset over slik jeg gjør nå. Floyd ville ikke komme over til vår verden, men vil at jeg skal komme over til hans side. Det er ingen problem. Jeg gjør det med glede. Det kalles selvtillit, sier McGregor under promoteringsturneen til boksekampen.

Floyd Mayweather Jr blir sett på som en av de beste bokserne i nyere tid. Mye grunnet hans gode forsvars-teknikk og undervurdert styrke. Conor McGregor trente noe boksing i tenårene, før han satset som profesjonell MMA-utøver. Han har også god forsvars-teknikk, samt god slagkraft. I tillegg er han kjent for sin store selvtillit i ringen – noe som vil gjør denne kampen til et spektakulært show.

[sportsbook id=”2660″ title=”Floyd vs Conor2″]

Om Conor McGregor vinner denne historiske kampen, vil bokseidretten bli erklært død? Norges fremste MMA-utøvere har et klart svar på dette

Les også: Kan slå knockout på boksing

 

Tags:

Skrevet av: Damares Stenbakk

banner