Dette er spillerne Bendtner kan lære av

Fyll, skandaler og noen sabla gode fotballspillere

Etter at Nicklas Bendtner signerte for Rosenborg har det vært mye fokus på danskens løsslupne forhold til alkohol. Eksperter, supportere og medspillere er alle spente på om dansken vil klare å holde seg i skinnet, eller han faller tilbake til gamle synder. Om historien gjentar seg selv, noe den virker å ha en tendens til å gjøre, kan det bli et fuktig opphold i trønderhovedstaden for dansken.

Drukkenbolten har allerede en imponerende CV med skandaler. I 2009 kunne dansken mistet livet da han krasjet og totalhavarerte sin Aston Martin. I 2011 ble dansken politianmeldt etter vold mot en gjest på et hotell laget hans bodde på under en vennskapskamp mot Sverige. Det toppet seg i 2013. Under et besøk i København ble spissen stoppet da han kom kjørende i feil kjøreretning med 1,75 i promille. For å forsvare Bendtner må det sies å være en feil som kan skje den beste. Han hadde jo tross alt bodd i England i flere år. Et land hvor de, som kjent, kjører på «feil» side av veien. Felles for alle skandalene er at alkohol var involvert. Dette var bare noen «høydepunkter» fra en lang fyllekarriere.

Et rusmiddel som står sterkt i trønderkulturen er «karsk». En blanding av kaffe og hjemmebrent – en sprit som ofte har en alkoholprosent over 80. Om Lord Bendtner skulle få smaken på den lokale delikatessen er det ikke umulig at den allerede imponerende CV med skandaler vil vokse seg enda lengre. De verste kritikerne av Lorden vil påstå at han ikke klarer å passere en bar uten å smake seg gjennom hele sortimentet både én og to ganger. I dagens fotballverden er det fokus på at spillerne må være 24-timers utøvere, men historien viser at flere tidligere toppspillere har klart kunsten å kombinere yrket fotballspiller og hobbyen alkoholiker.

Om du leser dette, Nicklas Bendtner; Følg med! Her er spillerne du kan lære av!


Garrincha

En av de beste som har satt sine ben på en fotballbane gjennom tidene. I hjemlandet, Brasil, blir ofte Garrincha nevnt foran sin landsmann Pele når tidenes beste fotballspiller skal kåres. At Garrincha skulle ende opp som fotballspiller er nærmest et mirakel. Gutten ble født med alvorlig polio. Garrincha var hjulbeint på venstre ben og kalvbeint på det høyre. Dette førte til et karakteristisk utseende hvor begge bena svingte i en bue mot venstre.

Men det var ikke bare bena som svingte hos Garrincha. Han var også kjent for å svinge flasken med alkohol hypping fra bardisken og opp til munnen. Til tross for det var han brilliant hver gang han inntok en fotballbane. Historien om en av de største fikk en trist slutt da Garrincha havnet i koma etter for høyt inntak av alkohol i 1983. Han døde av en leversykdom før han våknet igjen. Spillerkarrieren er det likevel ingenting å si på!

 

Paul «Gazza» Gascoigne
Et talent verden knapt har sett maken til. En utrolig fotballspiller. Det var bare et problem; Paul Gascogine elsket flere ting enn kun fotballen. «Gazza» elsket å spise, han elsket å gamble, han elsket å ta narkotika, men mest av alt; «Gazza» elsket alkohol. Garrincha drakk også mens han fremdeles var aktiv, men perfeksjonerte først kunsten å være alkoholiker etter karriereslutt. «Gazza» derimot var drivende dyktig til å kombinere begge deler. En periode kunne faktisk Paul Gascogine ha endt i norsk fotball. Når den legendariske treneren Nils-Arne Eggen fikk spørsmål om «Gazza» var noe for Rosenborg svarte Eggen avfeiende:

– Jeg vil foreslå at han spiller nærmest mulig Vangseter, jeg. Og det kan du skrive!

Image result for paul gascoigne 1990

 

Om du ikke er klar over det er Vangseter et behandlingssenter for personer med alkoholproblemer. Det ble altså ingen karriere i Norge for den engelske legenden, men kanskje angret Eggen seg i ettertid. «Gazza» avslørte nemlig at flere av hans beste mål kom etter at han både hadde drukket sprit og tatt kokain før kamp. Om Bendtner skulle havne på et sent nachspiel i løpet av sin tid i Rosenborg, kanskje til og med på Orkdal hvor Eggen bor, trenger altså det ikke være noen krise med tanke på uttellingen foran mål.

 

Diego Maradona
Sannsynligvis den beste spilleren gjennom tidene! Diego Maradona sin forkjærlighet for kokain er verdenskjent, men i sin selvbiografi avslørte Maradona at han kunne vært en enda bedre spiller om det ikke var for at han drakk en hel flaske whisky hver kveld!

Likevel er det tydelig at alkohol og fotball kunne kombineres for denne mannen. Han er kanskje den eneste spilleren som har vunnet ligatitler «helt på egenhånd». Med han i oppstillingen tok Napoli sine to eneste Serie A-titler, i tillegg til at de vant UEFA-cupen. Hans karriere i den italienske klubben fikk en brå slutt. Argentineren ble suspendert grunnet kokainmisbruk og idømt en karantene på femten måneder. Den samme feilen har ikke Bendtner råd til å begå.

Så husk Nicklas; Finn på en unnskyldning for å unngå dopingkontrollen om det blir litt vel mye nesefest i de sene nattetimer!

Image result for Diego Maradona

 

Odd Iversen
Til slutt må Odd Iversen nevnes. Tidenes kanskje beste norske fotballspiller. Iversen var enorm. Det å bli elsket av de rivaliserende supporterne til både Vålerenga og Rosenborg er en utrolig prestasjon i seg selv. «Ivers» vil for alltid stå igjen som en bauta i norsk fotball. 30 mål på 18 kamper i 1968 står enda som toppscorer-rekorden. Det gir et målsnitt på 1,67 mål per kamp! For Bendtner kan det vel ikke finnes en bedre læremester? Odd Iversen var i sin tid i Rosenborg en konge på å banke inn baller og banke ned bayer. Vi snakker det perfekte forbildet for den danske drengen.

«Ivers» startet sin karriere lysende. Klubbene lå langflate etter målscoreren, men det var Racing Mechelen, en liten belgisk klubb, som trakk det lengste strået om måljegeren når han skulle fortsette karrieren i utlandet. En kneskade satte imidlertid en tidlig stopper for «Ivers» sitt utenlandseventyr. Han returnerte til Norge og fortsatte å score mål på bestilling, men når det i tillegg til skadeproblemer også ble utfordringer på hjemmebane var veien til flaska kort for målkongen.

Etter retur til Trondheim ble Odd stadig observert ravende rundt i byens gater. Rosenborg gikk til det steg at de satte folk til å passe på stjernespissen. En ordning dagens Rosenborg bør vurdere å børste støv av for å holde Bendtner i ørene. Dessverre ble ikke ordningen noen suksess den gang. Iversen satte ikke pris på «barnevaktene». Han sa opp i Rosenborg og meldte overgang til Oslo og fotballklubben Vålerenga. Der var Iversen stor både på banen og i baren. Hans kanskje flotteste mål kom i en kamp mot Moss for Vålerenga.

Med et brassespark dunket Odd Iversen ballen i nettet. En scoring han selv omtalte som tidenes vakreste.


I 1982 tok Iversen sitt siste spark på ballen i en profesjonell kamp. Målkongen scoret naturlig nok og ble hyllet av både med- og motspillere. 29. desember 2014 kom beskjeden som fikk et samlet fotball-Norge til å tørke tårer. Legenden hadde sovnet inn et er en tids sykdom. Norge var en profil fattigere, men i løpet av sin tid på jorden beviste «Ivers» for en hele verden at kombinasjonen bayer og ball kan være uslåelig!

Foto: Getty Images

Comments

comments

Skrevet av: paris

banner