Det italienske sjokket – Del 1 av 10

Napoli hadde Maradona, Inter hadde Rummenigge, Roma hadde Falcao , Udinese hadde Zico og Juventus hadde Platini. Hellas Verona sjokkerte alle med å ha det beste laget..

Vi skrur klokken tilbake til 1985.

Serie A flommer over av verdnesstjerner, og storklubbene er rustet for gullkamp. Napoli setter verdensrekord når de henter Diego Maradona, mens lille Verona henter den taklingsglade tyskeren Hans-Petter Briegel fra Kaiserslautern og den danske stjernen Preben Elkjær fra Lokeren.

En tilnærmet umulig oppgave

Det var absolutt gode forsterkninger til et allerede godt lag, men de har aldri vunnet ligaen – og ingen trodde de skulle være i nærheten av det denne sesongen.

Kanskje med unntak av trener Osvaldo Bagnoli.

– Han var som en far til alle spillerne, forteller journalisten Matteo Fontana til The Guardian. Fontana har skrevet en bok om det som kalles det italienske mirakelet. – Det betyr mye å skrive historie og dette blir aldri glemt. Verona er en rolig og reservert by, men i dagene rundt triumfen ble byen et lite Rio de Janeiro. Triumfen vil alltid være med i minnene og dette er en historie fedre vil fortelle sine sønner i lang lang tid, fortsetter skribenten.


Endringer av dommerutnevnelse

Italiensk fotball hadde allerede da et skittent rykte, men til denne sesongen så ble dommerne i hver runde utnevnt tilfeldig – ikke av en komité som tidligere. Da ble det, om ikke umulig, vanskeligere å fikse kamper og påvirke dommere.

For der alle snakket om lagene fra storbyene, så var det Verona som dominere fra start til mål. Allerede i sesongåpningen hjemme mot Napoli så fikk fotball-Italia servert årets første sjokk.
Verona vant med 3-1 scoring av blant andre Hans-Petter Briegel.

Det fortsatte med 3-1 borte mot Ascoli, 1-0 hjemme mot Udinese, sterke 0-0 borte mot Inter før monsteret Juventus ventet i runde 5. Giuseppe Galderisi og Preben Elkjær fikset en 2-0-seier med hver sin scoring. Tonen var satt. Etter bare fem kamper med et knalltøft kampprogram hadde Verona vist at de var i toppen for å bli. De tapte ikke de ni neste kampene heller, men måtte ta til takke med en rekke poengdelinger i en tøff serie (4-5-0). Fasiten etter de 14 første kampene var sterke  8 seirer og 6 uavgjorte på de 14. Sånt blir det gode plasseringer av.

Den første smellen møtet Verona i runde 15, da tapte de 2-1 mot et, for mange, ukjent Avellino-lag. Så var det igjen tid for å møte de store kanonene, men Verona har et gjennomsterkt lag og slipper fremforalt inn lite mål.

Det ble uavgjort mot Juventus, Inter og Napoli, mens det ble seier mot Roma.  På de neste ni kampene unngår Verona igjen tap. Det blir 5-4-0 på de følgende oppgjørene.

Gulljubel

Det begynte å lukte så smått av gull med seks kamper igjen. Så langt viste statistikktavlen at laget sto med og 13-10-1.

– Bagnoli trakk frem 1-1 borte mot Juventus som en stor seier. Da ledet de fortsatt serien med ti kamper igjen og var gullfavoritt. Selv husker jeg best comebacket borte mot Fiorentina. Da begynte jeg å få troen, sier skribenten Matteo Fontana til The Guardian.

I runde 25 kom en smell mot en av de tøffeste konkurrentene, Torino, med 1-2. Gullfesten var på ingen måte klar og laget hadde ikke råd til å snuble mer i sesonginnspurten.
Laget reiste seg fra tapet og det ble 1-0 mot Lazio hjemme. I neste runde ventet et vanskelig møte mot knalltøffe Milan.

Ingen av lagene fant veien til nettmaskene, og Verona tok med seg ett sterkt bortepoeng fra motehovedstaden.

Videre fulgte et skuffende 0-0 mot Como, men 1-1 borte mot Atalanta i nest siste serierunde sikret den første og eneste Scuddeto for laget. Med seier 4-2 mot Avellino i siste serierunde så endte Verona på 43 poeng og vant 4 poeng foran Torino.

Legenden Michel Platini ble toppscorer med 18 mål, mens Diego Maradona scoret 14 for Napoli. Gisueppe Galderisi var Veronas beste bidrag med 11 mål, men det var jevnheten i laget som sørget for gull.

Dette var første del av vår serie på 10 artikler hvor vi ser på de største miraklene i fotballhistorien. I neste fotballmirakelet skal vi til nordligere breddegrader!

Her kan du se mer av Hellas Veronas store triumf:

Og en liten scoringsorgie her:

 

Comments

comments

Skrevet av: paris

banner