Conte ut – ny mann inn hos Chelsea

Å være fotballsupporter er en evig emosjonell berg-og-dalbane, ikke minst gjelder det for Chelsea-fans. For nok en sommer skal spekulere i ny trener. 

“Alt jeg vet er at jeg vet intent” skal den greske filosofen Sokrates ha sagt. Den ydmykheten, i dette tilfellet utvist av en mann holdt for å være en av de smarteste gjennom historien, kan mange fotballeksperter, -fans og -“forståsegpåere” lære litt av. Det er nemlig svært lite vi vet når det kommer til fotball.

Bortsett fra én ting: å være Chelsea-trener er like forutsigbart som Donald Trumps twitring.

Chelsea-trener på lånt tid

Under Roman Abramovitsj har Chelsea ansatt hovedtrener ti ganger (ikke inkludert såkalte “caretakers” som f.eks. Gus Hiddink og nylig avdøde Ray Wilkins). Enorme trenernavn som José Mourinho og Carlo Ancelotti har begge hentet gull- og sølvtøy hjem til London den ene sesongen, for så å bli vist på dør den neste.

Så, som så mange år tidligere, går vi inn i en sommer hvor det spekuleres høyt i hvem som skal styre Chelsea-skuta den kommende sesongen, til tross for at Antonio Conte, som har oppgaven nå, fortsatt har kontrakt, og senest i fjor vant en tittel. For ikke å glemme at nevnte Conte i skrivende stund fortsatt kan plassere et FA-cuptrofé på premieskapet senere i mai.

Sur italiener

Ryktene om Contes avgang begynte å svirre allerede mot slutten av forrige sesong, uten at man tok det veldig seriøst da. Det fremsto litt absurd at en trener som akkurat hadde tatt seriegull på første forsøk, og blitt hyllet for måten han gjorde det på, skulle være på vei ut allerede. Dessuten sto han overfor en overgangssommer hvor han kunne fortsette å bygge “sitt lag”.

IRRITERT CONTE: Italieneren er ikke fornøyd med overgangspolitikken hos Chelsea.

I Chelsea er enkeltpersoner i toppen av klubbens sportslige og administrative styre og stell svært delaktig i avgjørelser knyttet til kjøp og salg av spillere. Noe som ikke er uvanlig i dagens toppfotball, i kontrast til da for eksempel Alex Ferguson styrte sjappa på Old Trafford. Der Sir Alex hadde full kontroll på overganger, kan ikke Conte – eller noen av hans forgjengere – skalte og valte som de selv ønsker. Og nettopp denne ordningen sendte Conte på kollisjonskurs med de høye herrer og kvinner på Stamford Bridge.

Uoppfylte ønsker

Særlig er det klubbens “dealmaker”, og Roman Abramovitsjs høyre hånd, Marina Granovskaia som Conte skal ha havnet på kant med. Det er en dårlig skjult hemmelighet at italieneren ønsket seg både Alex Sandro fra Juventus, og Romelu Lukaku (som altså endte i Manchester United), forrige sommer, uten å få viljen sin.

CHELSEAS FØRSTEDAME: Marina Granovskaia er den som styrer overganger hos de blå fra London.

For ikke å glemme Virgil van Dijk, Fernando Llorente og Leonardo Bonucci. Alle disse eksemplene, foruten Alex Sandro, endte også opp med å bytte klubb uten å skifte adresse til Fullham Broadway, noe som garantert gnager Conte ekstra. Såpass mye at han i januar lettet litt på sløret, og luftet det som kanskje kan bli oppfattet som en slags passiv aggresjon rettet mot styret i Chelsea, da han sa følgende under en pressekonferanse:

– Jeg er forferdelig dårlig til å få klubber til å kjøpe de spillerne jeg vil ha.

Trykk her for å se populære spill Betsson har økt oddsen på. 

Conte reiser

På den måten har også Conte noe å “skylde på”, etter en svak sesong ved roret. Selv om det skal bemerkes at de blå har fått en solid oppsving mot slutten av sesongen, og fortsatt har en teoretisk mulighet til å havne blant topp 4.

Likevel virker det å være enighet om at supporterfavoritten kommer til å pakke sine designerdresser, og forlate Stamford Bridge ved sesongslutt. Han er linket til den ledige jobben i PSG, selv om rapporter skal ha det til at Thomas Tuchel allerede har takket ja. Han kan også ta turen tilbake til Juventus, skulle Massimo Allegri ta den ledige jobben hos Arsenal. Uansett vil nok ikke en trener av Contes kaliber gå ledig særlig lenge.

Så gjenstår spørsmålet: hvem tar over som høvding på treningsfeltet hos Chelsea?

Toppkamp har tatt en kikk på de heteste kandidatene til jobben.

Maurizio Sarri

Chelsea har en lang tradisjon for å ansette italienske managere, så sånn sett passer Napoli-sjefen godt til narrativet. Den sigarettdampende 59-åringen har siden 2015 styrt Napoli helt inn i tittelkampen i Serie A, og servert noen helt fantastiske opplevelser i Champions League. Likevel skal han ha havnet litt på kant med styret i Napoli, og kan være på vei ut. Han er også bookmakernes favoritt til å bli ny Chelsea-sjef.

Luis Enrique

MERITTERT SPANJOL: Luis Enrique har mange trofeer i skapet.

 

Spanjolen var inntil i fjor sommer i sjefstolen hos Barcelona. Hos katalanerne vant han ikke mindre enn to ligamesterskap, ett Champions League-trofé og tre Copa del Reys. Ryktet om at Enrique kan være nestemann inn døra i London er kanskje det som har levd lengst, og han er også da nummer to hos de fleste bookmakere og eksperter. Det er verdt å notere seg at 48-åringen også er nevnt i forbindelse med den ledige jobben hos Arsenal, men ryktes å være “for dyr” for de røde.

Brendan Rodgers

BRENDAN, NEI TAKK? Rodgers er ikke nødvendigvis supporternes favoritt til å ta over.

Sannsynligvis ikke Chelsea-supporteres favoritt til jobben. Rodgers kler rett og slett ikke “profilen” fansen ønsker å se hos en manager. The Blues er vant til store navn, med enorme meritter, og der passer ikke den tidligere Liverpool-sjefen inn. Men, mannen har en fortid i Chelsea – da som trener og manager for yngre- og reservelag.

“Time will shåw”

Etter rykter, bookmakere, journalister og eksperters spådommer, er disse tre de mest “realistiske” erstatterne for Conte. I tillegg nevnes navn som Jorge Sampaoli (Argentinsk landslagssjef for tiden), Laurent Blanc og Carlo Ancelotti (begge uten klubb for tiden). Av mer obskure kandidater kan vi nevne John Terry, Marco Materazzi og Arsene Wenger(!).

Alt blir selvfølgelig bare spekulasjoner, og bare den som lever vil få se. Men, det er da også denne spekuleringen, gjettingen og diskusjonen som er noe av gleden med å være glad i fotball.

Vi aner altså ikke hvem som styrer Chelsea når en ny sesong sparkes i gang i august. Vi avslutter med sjeik Ben-Reddig FyFasans berømmelige ord:

Time will shåw.

Tags:

Skrevet av: Vegard Sørholt

banner