Kan Brady lede Patriots til nok en suksess?

New England Patriots og Tom Brady

AFC: Kan Brady lede Patriots til nok en suksess?

NFL-sesongen er rett rundt hjørnet. Blir dette en ny triumfsesong for New England Patriots, eller kan et annet AFC-lag stjele Tom Bradys plass i Super Bowl 52?

Natt til 8. september går startskuddet for årets NFL-sesong – et av årets høydepunkter for en stadig voksende gjeng norske fotballfanatikere som har en tung arbeidsdag i vente på fredag. Kl. 02.30 sitter vi nemlig klistret til TV-skjermen når Kansas City Chiefs gjester Gillette Stadium – hjemmebanen til fjorårets Super Bowl-vinnere, New England Patriots.

Hjemmelaget ledes av en herremann ved navn Tom Brady – best beskrevet som NFLs svar på Christiano Ronaldo når det kommer til popularitet. Selv her på berget har nok de aller fleste hørt navnet til quarterbacken som har nok Super Bowl-ringer til å pynte hver eneste finger ytterst på armen som har sikret ham en inntekt på minimum 14 millioner dollar denne sesongen.

Brady er én av kun to spillere gjennom tidene som har vunnet Super Bowl fem ganger, og den eneste som har gjort dette med én og samme klubb. Han er også mannen som ledet et av fotballhistoriens villeste comeback i fjorårets finaleoppgjør mot Atlanta Falcons, og til tross for at han nylig fylte 40 år, er han storfavoritt til å lede sitt Patriots til en ny triumf denne sesongen.

Superbowl Patriots Falcons

New England Patriots quarterback Tom Brady serverer her ballen til running back LeGarrette Blount i Super Bowl LI tidligere i år. En kamp mellom New England Patriots og Atlanta Falcons på NRG Stadium i Houston, Texas, som beskrives som tidenes beste og villeste Superbowl.

Veien til sluttspillet

Bradys første hinder på veien til Super Bowl 52 i Minneapolis er altså Kansas City Chiefs, som ble seedet som nummer 2 i AFC før fjorårets sluttspill.

Siden det er to av de antatt beste lagene i AFC som har æren av å åpne årets NFL-eventyr, tar vi i Toppkamp først en titt på alle de 16 lagene i denne konferansen – og vurderer hvert enkelt lags sjanser til å vinne sin divisjon, og dermed ta seg automatisk videre til sluttspillet.

AFC East: Dynastiet

Brady og kompani har dominert AFC East de siste 16 årene, og med unntak av 2002- og 2008-sesongene – da de ble vippet av pinnen av henholdsvis New York Jets og Miami Dolphins – har de vunnet divisjonen hvert eneste år siden 2001.

I løpet av denne perioden har de løftet Vince Lombardi-trofeet hele fem ganger, og sikret seg en plass i historiebøkene som et av de mest imponerende dynastiene i NFL-historien.

Lite overraskende er det derfor at New England, av ekspertene, anses å være en selvskreven vinner av divisjonen også i år. Faktisk er oddsen for at laget tar seg til sluttspillet i år på så lite som 1,12.

Patriots’ favorittstempel forsterkes ytterligere når man tar motstanderne i betraktning:

Miami Dolphins er Bradys sterkeste motstander på papiret, uten at det sier altfor mye. Laget må spille årets sesong uten quarterback Ryan Tannehill, som må under kniven grunnet en skade, og går trolig en tøff sesong i møte. Odds for å nå sluttspillet: 9,50.

Buffalo Bills sjokkerte mange da de sendte Sammy Watkins, av mange ansett som lagets beste wide receiver, til Los Angeles Rams i bytte mot cornerback E.J. Gaines, og flere medier har spekulert i om laget er forberedt på å ofre årets sesong for å få et bedre utgangspunkt i draften neste sesong. Odds for å nå sluttspillet: 12,00.

New York Jets har den tvilsomme æren av å ligge helt nederst på power rankingen til blant annet Bleacher Report og ESPN. Sistnevnte gir Jets bare 1% sjanse til å nå årets sluttspill. Odds for å nå sluttspillet: 46,00.

AFC West: Duell i ville vesten

Patriots’ motstandere i serieåpningen, Kansas City Chiefs, er laget som vippet Denver Broncos av tronen og vant AFC West i 2016. Seedet som det nest beste laget i AFC tok de seg til divisjonsrunden i sluttspillet, før de møtte sitt endelikt takket være Ben Roethlisberger og hans Pittsburgh Steelers.

Alex Smith har på langt nær den samme CVen som Tom Brady, men han har ledet Chiefs til playoff i tre av fire sesonger siden han tok over jobben som quarterback i 2013. Likevel spår mange at veteranen har en tøff oppgave foran seg, i det som anses av mange å være den tøffeste divisjonen i årets NFL. At Chiefs i tillegg har et av de tøffeste kampprogrammene i hele NFL gjør ikke oppgaven noe enklere. Odds for å komme til sluttspillet: 3,25.

Denver Broncos gikk seirende ut av Super Bowl i 2015, og til tross for en noe skuffende sesong i fjor har villhingstene fra Colorado nok talent til å bite godt fra seg i kampen om divisjonstittelen denne sesongen. Dette skyldes ikke minst et svært solid defense, ledet an av linebacker Von Miller. Odds for å nå sluttspillet: 3,75.

Foruten Super Bowl-vinnerne fra 2015, må Kansas City også utkonkurrere et Oakland Raiders på kraftig fremmarsj. Quarterback Derek Carr har vist at han har en meget solid arm, og med en av ligaens mest spennende unge wide receivere, Amari Cooper, til å ta i mot i motsatt ende håper Raiders Nation på en opptur denne sesongen. At også running back Marshawn Lynch, også kjent som «Beast Mode», stiller i svart og sølvfarget drakt denne sesongen gjør at Raiders seiler opp som favoritt til å vinne divisjonen. Odds for å nå sluttspillet: 2,90.

Siste utfordrer i gruppa er Los Angeles Chargers – laget som flyttet til englenes by før årets sesong, etter å ha tilbrakt 56 år i San Diego. Quarterback-veteran Philip Rivers håper nok å vinne over fansen i sin nye hjemby, men det vil overraske mange om han klarer å lede Chargers til seier i divisjonen. Odds for å nå sluttspillet: 5,25.

Oakland Raiders og Carr

Oakland Raiders quarterback Derek Carr er tilbake fra skade hvilket gjør Raiders til favoritter i AFC West.

AFC North: Big Ben med stålkontroll

Pittsburgh Steelers er laget som slo Alex Smith og Kansas City Chiefs ut av sluttspillet i divisjonsrunden i fjorårets sluttspill, før det sa stopp mot Tom Brady og New England Patriots i AFC Championship. Quarterback «Big Ben» Roethlisberger har vist gang på gang at han kan lede laget sitt dypt inn i sluttspillet, og Steelers er en solid favoritt til å vinne årets AFC North. Med en av ligaens beste wide receivere i Antonio Brown og en av ligaens beste running backs i Le’Veon Bell (hvis han kan holde seg skadefri) er Steelers et lag som alltid vil være med i diskusjonen når man snakker om Super Bowl-utfordrere. Odds for å nå sluttspillet: 1,60.

Big Bens motstander i serieåpning er Cleveland Browns, et lag som har etablert seg som kasteball i en liga der mye av av hensikten er nettopp det å kaste ball. Fjorårets sesong endte med imponerende én seier av 16 mulige, og med unggutten DeShone Kizer ved roret på quarterback-posisjon er det nok få Browns-fans som tør å håpe at det blir stort mer å juble for i årets sesong. Odds for å nå sluttspillet: 31,00.

Baltimore Ravens endte fjorårets sesong med åtte seiere og åtte tap, og er trolig sugne på å komme tilbake på den positive siden av gjennomsnittet i årets sesong. Quarterback Joe Flacco har slitt med en ryggskade i sesongoppkjøringen, men alt tyder nå på at veteranen vil være klar til start når laget møter divisjonsrival Cincinnati Bengals i sesongåpningen søndag. Hvorvidt Flacco kan holde seg skadefri vil være avgjørende for ravnene fra Baltimore. Odds for å nå sluttspillet: 4,25.

Cincinnati Bengals er en annen reell utfordrer til Big Ben og hans Steelers. Laget misset sluttspillet for første gang siden 2010 i fjor, mye takket være skader hos wide receiver A.J. Green og tight end Tyler Eifert. Med to av sine viktigste offensive våpen tilbake på banen har quarterback Andy Dalton arsenalet han trenger for å lede laget sitt tilbake i det gode lag denne sesongen. Odds for å nå sluttspillet: 4,25.

AFC South: Rise of the Titans?

AFC South anses å være den kanskje svakeste divisjonen i NFL. Houston Texans vant divisjonen i både 2015 og 2016 – begge ganger med kun ni seiere av 16 mulige. Det kreves altså ikke all verden å gå seirende ut av krigen i sør, men spørsmålet er om Texans kan holde utfordrerne bak seg også i år. I en tid der Houston har blitt rammet av en tragisk orkan er et lysglimt at superstjernen J.J. Watt er tilbake fra skade. Det kan bli avgjørende dersom laget fra Texas skal holde Tennessee Titans under seg på tabellen. Odds for å nå sluttspillet: 3,20.

Etter å ha sanket kun fem seiere på to sesonger i 2014 og 2015 fikk Tennessee Titans en sårt etterlengtet opptur i 2016. Den unge quarterbacken Marcus Mariota ledet laget til ni seiere, noe som bare nesten holdt til å nå sluttspillet. Laget forventes å fortsette oppturen i årets sesong, og er favoritter til å vinne årets AFC South. Odds for å nå sluttspillet: 2,60.

Indianapolis Colts dominerte AFC South for et par år siden, men har slitt med å markere seg de siste to sesongene. Hvorvidt laget har noen reell sjanse til å vinne divisjonen i årets sesong står og faller på quarterback Andrew Luck, som måtte under kniven med en ødelagt skulder i offseason. Odds for å nå sluttspillet: 3,80.

Sist ut i sør er Jacksonville Jaguars, laget som hvert år spiller én kamp på Wembley – deres andre hjemmebane. Dessverre for Jaguars tyder mye på at det ikke bare er på denne listen de vil ende opp med å være sist ut. Laget fra Florida har hatt et av divisjonens dårligste defense de siste fem sesongene, og quarterback Blake Bortles er kjent for å ikke bry seg noe videre om hvilken farge det er på drakta til spilleren han kaster til. Odds for å nå sluttspillet: 7,00.

NFL-ekspert og programleder, Colin Coward, har sitt å si om AFC denne sesongen: 

Tags:

Skrevet av: Magnus Syversen

banner