Denne helgen kan du få med deg et av verdens mest intense lokalderby. Bli med til Colombia.

  • Home
  • Fotball
  • Denne helgen kan du få med deg et av verdens mest intense lokalderby. Bli med til Colombia.

Det finnes mange heftige lokalrivaloppgjør i fotballens verden. Om vi skal begynne litt forsiktig, vil mange i Norge huske de intense oppgjørene i det tidlige nittitallets eliteserie mellom oppkomlingene i bydelsklubben Fyllingen og den etablerte storheten Brann. Vi husker også kulturkrasjet øst-vest mellom Ullevaal-kameratene Vålerenga og Lyn, mens vi blant kampene det gjør aller vondest å tape i dagens norske toppfotball finner for eksempel Rosenborg-Molde og Vålerenga-Lillestrøm.

Likevel må vi nok innfinne oss med at det finnes langt heftigere og mer intense lokaloppgjør både på og utenfor banen når vi beveger oss utenfor våre egne landegrenser. England har rikelig med fyrrige nabooppgjør i Arsenal-Tottenham, Liverpool-Everton, Man City-Man United, men kanskje særlig Liverpool-Man United. Skottland har det episke Old Firm mellom Celtic og Rangers, Italia har godbitene Milan-Inter og Lazio-Roma, mens vi i La Liga finner lokaloppgjør med høy temperatur som Atlético-Real Madrid, Sevilla-Real Betis og det baskiske derbyet mellom Athletic Bilbao og Real Sociedad. Den aller største kampen i Spania er imidlertid klassikeren Barcelona-Real Madrid, selv om det rent geografisk riktignok ikke er et lokaloppgjør.

Om vi forflytter oss utenfor de vesteuropeiske ligaene der vårt fokus her på berget vanligvis ligger, finner vi minst like heftige oppgjør med kanskje enda villere tilstander på tribunen. Serbia kan både friste og skremme med det intense og til tider voldelige Beograd-derbyet mellom Partizan og Røde Stjerne, mens det i Tyrkia kan gå virkelig røft for seg hver gang de tre store Istanbul-klubbene Beşiktaş, Fenerbahçe og Galatasaray barker sammen. Beveger vi oss til enda mer eksotiske strøk, til Sør-Amerika, finner vi fotballidenskap, engasjement, stemning og ikke minst noen vanvittige derbykamper som ikke står tilbake for noe i de europeiske ligaene. Ta for eksempel det brasilianske superderbyet Fla-Flu. Oppgjørene mellom de to Rio de Janeiro-klubbene Flamengo og Fluminense spilles på mektige Maracanã, og satte i 1963 det som fremdeles er den stående verdensrekorden i antall tilskuere på en klubbkamp – 194 603! Også Argentina kan by på en rekke saftige godbiter – først og fremst El Superclásico mellom Boca Juniors og River Plate, men også Independiente-Racing og Newell’s Old Boys-Rosario Central er store tunge oppgjør der alt av nerver i står i helspenn. I tillegg har Chile og Uruguay sine rivaloppgjør med heftige scener som utspinner seg hver gang Colo-Colo og Universidad de Chile, og Nacional og Peñarol møtes.

Lenger nord på kontinentet, nærmere bestemt i Colombia, et land som sjelden får vår oppmerksomhet for sin ligafotball, finner vi enda et kjempeoppgjør. Alle kjenner det spanske El Clásico, og de fleste fotballfans kjenner til Argentinas El Superclásico, men det er nok færre her hjemme som har hørt om det colombianerne kaller El Clásico Paisa. De to storklubbene fra landets neste største by Medellín, Atlético Nacional og Independiente Medellín, er blant de mest suksessrike i colombiansk Categoría Primera A, og oppgjørene mellom dem regnes for å være Colombias, og et av Sør-Amerikas, største og viktigste derby. Natt til søndag 19. mars møtes de for 291. gang i ligasammenheng, og selv om vi ikke kan love at kampen blir å finne på norsk tv, kan det være verdt å sette seg inn i litt Clásico Paisa-historie.

Foto: Narcos

Medellín er for mange – særlig om du har sett Netflix-serien Narcos – mest kjent som episenteret for den colombianske narkokartell-æraen på 70-, 80- og 90-tallet, og hjembyen til den fryktede kokainkongen Pablo Escobar og det beryktede Medellín-kartellet. Escobar, som i sin glanstid var regnet som en av verdens rikeste og mektigste menn, var fotballfan på sin hals, og skjøt store pengesummer inn i favorittlaget Independiente, i tillegg til å bygge fotballbaner og sponse ungdomslag. Han bidro imidlertid med store beløp også til rivalene Atlético, i en tid der mange av de største klubbene i Colombia ble brukt av narkobaroner for å hvitvaske penger. Uavhengig av hvor pengene kom fra fikk de to Medellín-klubbene og den colombianske ligaen et stort oppsving på åttitallet. Man kunne beholde de beste spillerne, og i tillegg hente inn stjernespillere fra både inn- og utland. Atlético Nacional gikk i 1989 helt til topps i Copa Libertadores, Sør-Amerikas svar på Champions League. Den hjemlige ligaen ble imidlertid kansellert samme år etter drapet på en dommer som hadde annullert et mål for Independiente i en avgjørende kamp mot América de Cali – en klubb drevet av det rivaliserende Cali-kartellet. Det har i ettertid blitt sagt at det var Escobar selv som beordret drapet. Etter Escobars død i 1993 har de to klubbene fortsatt nytt stor suksess på banen, men det har heller ikke vært mangel på kontroverser. Flere av Independientes klubbdirektører har blitt tatt for hvitvasking, og etter at Atlético på ny vant Copa Libertadores i fjor ble fem mennesker drept og mange flere skadet i feiringen som utartet fullstendig. Det har opp gjennom årene også blitt gjort store våpenbeslag på stadion i forbindelse med El Clásico Paisa.

De to Medellín-klubbene, deler i likhet med Milan og Inter hjemmebane, og har fostret store spillernavn som René Higuita, Carlos Valderrama, Faustino Asprilla, Jackson Martínez, Juan Cuadrado og Iván Córdoba. Foran helgens oppgjør ligger de to på toppen av Categoría Primera A, og med den spesielle historien klubbene deler er det garantert mer enn bare tre poeng som står på spill når de møtes foran over 40 000 hysteriske fans på Estadio Atanasio Girardot for å utkjempe årets første Clásico Paisa. Tidligere Atlético Nacional-spiss Víctor Aristizábal satte ord på hvor viktig denne kampen er da han uttalte at det å score mot Independiente henger like høyt som å vinne ligatittelen. Listen er lagt – dette blir mer enn heftig og intenst. Stemningen i fjellbyen Medellín kan ta helt fyr.

Kampen går natt til søndag 19. mars kl. 01:45 norsk tid.

Foto: Jack Bennet

Comments

comments

Skrevet av: Christoffer Skjennum

Skribent hos Toppkamp, bergenser og fotballentusiast. Glad i VM.

banner