Bert Trautmann – Fra Østfronten til Hall of Fame

  • Home
  • Fotball
  • Bert Trautmann – Fra Østfronten til Hall of Fame
Bert Trautmann Manchester City

Fotballen er full av legendariske burvoktere. Staute skuddstoppere med både fascinerende ferdigheter og livshistorier, den ene mer utrolig enn den andre. Få, om noen, er like utrolige som historien om Bert Trautmann.

Dette er historien om en reise fra krigens brutaliteter til toppen av engelsk fotball.

Bert Trautmann ble født 22.oktober 1923 i Bremen, og vokste opp i et Tyskland der nazismen var i fremmarsj og jødene fikk skylden for både smått og stort som var galt med verden. Som tiåring ble han medlem av det som var forgjengeren til Hitler Jugend. Om denne tiden har Trautmann selv sagt;

– I den alderen vil man bare ha spenning og eventyr. Det var akkurat som speideren. Det var gøy. Idrett, idrett, idrett. Ideen om at vi allerede på det punktet var nazister er tøys. Indoktrineringen kom senere.

Og det gjorde den til de grader.

Hjernevask og opptakt til krig

Mellomkrigstidens Tyskland var et vanskelig sted å være. Mangel på arbeid og fattigdom preget samfunnet, og landet var i politisk og økonomisk kaos. ”Løsningen” manifesterte seg i form av Adolf Hitler og hans Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei. En løsning som best kan beskrives som en verdensomspennende katastrofe, og resulterte i et Tyskland og store deler av Europa i ruiner.

Trautmann selv skildret et samfunn der man uten egen viten ble påvirket av nazistenes propaganda. Tyskland som nasjon lå nede med brukket rygg etter et knusende nederlag og etterspill etter 1.verdenskrig. Hitler lovet Tyskland en stor framtid. Ifølge Trautmann var det få, om i det hele tatt noen, som trodde at Hitler forberedte seg på å erobre Europa. De så en mann som lovet arbeid, mat og lykke til en hel nasjon.

Da 2.verdenskrig brøt ut i september 1939 vervet Trautmann, i likhet med de fleste vennene hans, seg i den tyske hæren. Uten at de selv tenkte på hvorfor eller for hva.

– Hitler hadde påvirket skole- og utdanningssystemet i så stor grad at vi ikke formet egne meninger. Vi ble indoktrinert, har Trautmann fortalt.

Bert Trautmann Manchester City

Den lange veien til England

Unge Trautmann ble først trent til å bli radiooperatør i den tyske hær, men fikk aldri helt taket på det. I stedet skiftet han retning og ble fallskjermjeger i Luftwaffe. En måned etter endt trening som fallskjermjeger ble han og utallige andre unge tyskere satt inn i invasjonen av Russland i juni 1941.

I løpet av nesten tre år på Østfronten opplevde Trautmann krigens verste sider. Da han og en medsoldat gikk for å undersøke skudd de hørte inne i en skog kom de over en masseeksekusjon i regi av SS, der flere titalls mennesker ble skutt og drept. Hadde de to blitt oppdaget ville de høyst sannsynlig blitt skutt selv. Trautmann ble også tatt til fange av russiske tropper, men klarte å rømme. Noen måneder før den tyske invasjonen av Russland kollapset helt, og Tyskland ble presset tilbake, ble Trautmanns regiment flyttet vestover til Frankrike. På det tidspunktet var han en av omtrent 100 gjenværende av et regiment som opprinnelig talte 6000 mann.

Etter hvert som gnisten gikk ut av den tyske krigsmaskinen gikk gnisten ut av Bert Trautmann også. Han hadde fått nok av krig og bestemte seg for å desertere. Selv om desertertører normalt ble sendt tilbake til fronten, eller i verste fall skutt på stedet, satte han kursen mot sitt hjem i Bremen. Han satset på å holde seg ute av syne for tropper, både tyske og de alliertes. På vei tilbake til Bremen gikk Trautmann inn i et gårdshus for å søke ly for natten. Før han visste ordet av det var han tatt til fange av amerikanske soldater. Omsider fikk de ham stilt opp med ryggen til og armene i været.

– Deretter hørte jeg de gjøre klar våpnene sine. De var i ferd med å skyte meg, fortalte Trautmann selv om situasjonen.

Men amerikanerne skjøt ikke Trautmann, i stedet ba de ham komme seg vekk. Hvilket Trautmann syntes var en god idé. Han løp og løp, gjennom busker og over åkre, og til slutt rett i fanget på en gruppe britiske soldater. Deres første ord til ham var: ”Hello Fritz. Fancy a cup of tea?”.

De britiske soldatene var ikke like ålreite som de amerikanske, og Trautmann ble sendt til England som krigsfange. Og det er i England Bert Trautmanns historie virkelig tar en vending mot det utrolige.

Bert Trautmann Manchester City

Fra jødehater til legendarisk målvakt

Da Trautmann ankom fangeleiren i England var Tyskland praktisk talt slått og de fleste tyskere var lei av krigen. Dette gjaldt selvfølgelig ikke alle, og i fangeleiren så vokterne seg nødt til å dele fangene inn i tre kategorier: Anti-nazister, likegyldige og nazister. Trautmann var fortsatt overbevist om at nazismen var veien og gå, og befant seg blant nazistene.

Det var i fangeleiren han først slo seg opp som målvakt. Normalt spilte han midtstopper, men da han ble skadet i en kamp overbeviste lagkameratene hans han om at han burde stå i mål. Og hvilken målvakt han skulle utvikle seg til å bli.

Trautmann selv uttalte at hans utdanning begynte da han kom til England. Det var da han lærte om menneskelighet, toleranse og tilgivelse. Herifra gikk det stort sett oppover for den unge tyskeren. Etter at han ble sluppet ut av fangeleiren i 1948 dro han ikke tilbake til Tyskland. I stedet ble han i England og jobbet for myndighetene med å fjerne og uskadeliggjøre bomber. I tillegg jobbet han på en gård. Ved siden av arbeidet sto han i mål for semi-profesjonelle St. Helens Town Team, og ryktene om en meget talentfull målvakt begynte å spre seg.

I 1949 tilbød Manchester City Trautmann kontrakt og tyskeren tok steget opp i toppen av engelsk fotball. Som målvakt var Trautmann et mareritt for motstanderens offensive spillere. Han var en eminent skuddstopper og i løpet av sine over 500 kamper for Manchester City reddet han 60% av straffesparkene laget fikk i mot. En av Manchester United sine største legender, Matt Busby, sa dette om Trautmann:

– Ikke tenk på hvor du skal skyte når du møter Trautmann. Skyt først, tenk etterpå.

Neil Young, en gammel City-spiss, uttalte dette;

– Den eneste måten å score på ham på treningsfeltet var å bomme.

Bert Trautmann Manchester City

Bert Trautmann Manchester City

Det hersker liten tvil om hvilken fantastisk målvakt Trautmann var, men starten på karrieren i Manchester City var på ingen måte enkel. Da det ble kjent at klubben hadde signert en tidligere tysk soldat ble det oppstandelse blant fansen, og 20 000 samlet seg utenfor stadion for å vise sin misnøye. For en tidligere fallskjermjeger i Luftwaffe kom hjelpen fra uventet hold. Byens rabbiner, Dr. Alexander Altmann skrev et brev som ble publisert i Manchester Evening Chronicle, der han talte mot et slikt hat mot en enkelt tysker.

Takket være Altmann og hans egne prestasjoner på banen ble Trautmann etter hvert en meget populær mann blant fansen. Et av hans store høydepunkt kom i hans første kamp i London. Trautmann ble buet på og menneskene på tribunen ropte ukvemsord mot ham. Verre var det ikke enn at han etter en hel rekke fantastiske redninger mottok stående applaus fra publikum. Til og med motstanderens spillere applauderte da han gikk av banen.

Kampen med stor K

Bert Traumann vil for alltid stå igjen som den første målvakten som vant Football Writers Association Footballer of the Year. Denne mottok han i 1956, og 1956 var året Trautmann spilte sitt livs kamp.

5.mai møttes Manchester City og Birmingham til finale i FA-cupen. På stillingen 3-1 til Manchester City kom en motspiller i full fart mot Trautmann. Uredd som han var kastet Trautmann seg ned for å ta ballen, og motspillerens kne smalt inn i hodet hans rett bak øret. Etter sammenstøtet så den tyske målvakten stjerner og opplevde naturlig nok store smerter i hode og nakke. Allikevel spilte han de siste 16 minuttene av finalen. Ifølge Trautmann selv forløp disse minuttene ”I en slags tåke.”

FA-Cup-finalen i 1956 mellom Manchester City og Birmingham City på Wembley der City vant 3-1. Goalkeeper Bert Trautmann blir truffet stygt i nakken 17 minutter før slutt. Trautmann fullfører kampen i kjent stil.

 

Til tross for denne tåken gjorde han flere gode redninger, og holdt Birmingham unna på egenhånd. Manchester City vant finalen 3-1, og da spillerne mottok medaljer og pokal bemerket Prins Phillip overfor Trautmann at nakken hans så skjev ut. Selv tenkte han ikke mer over smertene enn at han deltok på banketten etter kamp også. Dagen derpå var smertene fortsatt store, og Trautmann gjennomgikk en medisinsk sjekk. Legen som gjennomførte sjekken mente at det bare dreide seg om en kink i nakken og at det ville gå over av seg selv. Et par dager senere var smertene fortsatt ikke borte, og Trautmann fikk tatt røntgenbilder av nakken. Disse viste intet mindre enn fem virvler ute av posisjon, en av de knekt i to. Med andre ord var nakken brukket. En alvorlig skade både den gang og i dag, og i verste fall kunne Trautmann strøket med eller blitt lam.

Bert Trautmann skadet Manchester City Birmingham

Bert Trautmann tar seg til nakken etter kampslutt. Trautmann trosset smertene og mottok heder og ære sammens med resten av City-laget.

Bert Trautmann Manchester City

Da spillerne mottok medaljer og pokal bemerket Prins Phillip overfor Trautmann at nakken hans så skjev ut. Trautmann var en hardhaus og lot ikke en vond nakke sette en demper på stemningen. City hadde trossalt vunnet den prestisjetunge FA-Cupen.

 

Skaden ble operert, Trautmann kom tilbake og la ikke opp før i 1964, i en alder av 41 år.

I 2005 ble den tidligere soldaten og målvakten slått til Honorary Officer of the Order of the British Empire av Dronning Elisabeth II, for hans bidrag til å normalisere forholdet mellom England og Tyskland etter 2.verdenskrig. Samme år ble han innlemmet i National Football Museum sin Hall of Fame, der han er i selskap med blant andre Kenny Dalglish, Eric Cantona, Paul Gascoigne, Ryan Giggs, Thierry Henry og en hel haug andre legender.

Bert Trautmann døde 89 år gammel, 19.juli 2013, men hans utrolige historie vil for alltid bestå.

Bert Trautmann Manchester City

Manchester City keeper Bert Trautmann avbildes på Citys gamle hjemmebane Maine Road.

 

Kjenner du til liknende historier fra fotballverden? Send oss et tips i kommentarfeltet under! 

 

Comments

comments

Tags:

Skrevet av: Niclas Kjøde

Niclas elsker fotball, og fotball elsker Niclas. Det er i alle fall det Niclas sier til seg selv for å legitimere all den tiden han bruker på fotball. Øvrige idretter følges også, om fotball ikke er å oppdrive.

banner