Året det luktet gull i Moss – Del 2 av 10

  • Home
  • Fotball
  • Året det luktet gull i Moss – Del 2 av 10

Moss – i Norge var byen kjent for den vonde lukten, men det var før Nils Arne Eggen kom til Østfold i 1986. To år senere var de best i landet på fotball.

– Jeg mener det er Nils Arne Eggens største prestasjon i hans lange trenerkarriere. Han tok et lag rett opp og rett til topps – ingen har gjort det siden, sier VGs fotballguro Knut Espen Svegaarden til Moss FK. Moss hadde rykket ned i 1986 og hentet for mange en litt «ukjent» trønder i Nils Arne Eggen.

Det ble starten på en opptur for Moss FK – og ikke minst Nils Arne Eggens festfotball med 4-3-3 og gull på gull.

Nivå 4!

Før vi begynner med fotballen er det på tide med litt lokalhistorie om den vonde lukta i Moss. Papirfabrikken Peterson var «synderen», men folket i Moss har sjelden klaget på lukta. Papirfabriken var veldig viktig og sysselsatte mange mossinger. Ser man på hvordan det har gått siden 1987, så har det gått nedover med både fotballen og papirfabrikken. Peterson er lagt ned og erstattes i disse dager med leiligheter.

Fotballklubben opplever heller ikke den samme suksessen som i glansdagene. Det har riktig nok ikke gått like trist som med papirfabrikken, men fasiten er at de Moss FK er nede i 3. divisjon. Nivå 4 – 30 år etter seriegullet og best i Norge-status. Det hadde selv ikke de verste pessimisten tenkt tanken på, men det har vært en sammenhengende nedtur for Moss. Nå leder heldigvis klubben sin 3. divisjon og kanskje er det starten på en ny opptur, men tilbake til 1987.

En sesong som hadde alt i form av overraskelser. Det starter med «bonusstraffene». Ved uavgjortresultat, så var det straffekonkurranse som gjaldt som bonuspoeng. En spennende nyhet som ikke ble like suksessrik og lang som Nils Arne Eggens gullbonanza. Men Nils Arne var ikke like skeptisk på straffenyheten som de andre.

– Vil du unngå straffekonkurranse så er det jo bare å score ett mer enn motstanderen, sa Eggen tørt etter at forslaget var banket igjennom.

Angrep er det beste forsvar

Og det var angrepsfotball som gjorde Moss til seriemester. «Kråkene» scoret 44 mål på 22 kamper. Hele 11 nettkjenninger mer enn Rosenborg som kom på 4. plass. Trønderne scoret forøvrig nest mest med 33 mål. Hele 7 lag slapp inn færre mål enn serievinneren, men det beviser bare at angrep er det beste forsvar. Moss startet oppskriftsmessig veien mot seriegull med 2-1 seier mot Lillestrøm, men tok så kun 2 poeng på de tre neste kampene etter en straffeseier i Kristiansand mot Start.

Så satt Eggens system til de grader. Det ble fem strake seirer og 14 scoringer. Deretter ett tap i Bergen mot Brann, men skuffelsen ble ristet av med utrolige 5-0 i en toppkamp mot Molde. Fire nye strake seirer og Moss FK ledet med 6 poeng etter 15 runder. Det luktet ikke lenger vondt, men gull!

Avgjørende kamp i Molde

På de fem neste kampene så tapte et nervøst mosselag tre kamper etter ordinær tid samt en etter straffekonkurranse. Eneste kampen med jubel var mot Rosenborg etter straffer. 3 av 15 mulige poeng. Med to kamper igjen ledet nå Molde med 3 poeng foran Moss.

I runde 21 taper Molde på Åråsen, mens Moss slår Brann. Lagene er likt før siste serierunde og møtes i Molde. Molde dominerer kampen i samtlige 90 minutter, mens Moss FK har en vegg i mål ved navn Nils Espen Eriksen. I motsatt ende av banen scorerer de to kantspillerne, i kjent Eggen-ånd, Geir Henæs og Carsten Bachke mål for Moss. Det fører til at Moss FK tar sitt eneste ligagull noensinne.

Etter sesongen tok suksesstreneren farvel. Eggen flyttet “hjem” til Trondheim, og med seg tok han gullformelen. I ettertid har både papir- og gullukta forsvunnet i Moss.

Se mer her:


I neste historie så skal vi høre om laget som egentlig ikke skulle delta, men som gikk til topps…

 

 

Comments

comments

Skrevet av: Atle Bjærsbo

banner