Alsaker: – Det handler om hvem som har dagen

  • Home
  • Fotball
  • Alsaker: – Det handler om hvem som har dagen

Premier League-rundens storkamp på lørdag er mellom Liverpool og Chelsea på Anfield. Hjemmelaget, «The Reds», har slitt voldsomt på Anfield mot laget fra sørvest-London de siste årene.

Datoen er 8.mai 2012. Liverpool tar imot Chelsea på Anfield. Et selvmål av Michael Essien, samt scoringer av Daniel Agger, Jonjo Shelvey og Jordan Henderson gjør at Liverpool knuser Chelsea 4-1 i en utrolig underholdende kamp. Bare åtte dager senere, 16. mai, får daværende Liverpool-manager, klubblegenden, Kenny Dalglish sparken. Chelsea ender til slutt sesongen på 6.plass, mens Liverpool ender to plasser under. En skuffende sesong for begge lag.

Seks møter siden forrige hjemmeseier

Vi hopper til nåtiden. 25. november 2017 skal Liverpool igjen møte Chelsea på Anfield. Men siden tidligere nevnte oppgjør mot laget fra London har ikke Liverpool vunnet over Chelsea hjemme. Det har blitt seks kamper på Anfield for Liverpool uten seier mot rivalen – Chelsea har vunnet to og fire har endt med poengdeling. De tre siste kampene har faktisk endt 1-1 mellom de to store kanonene.

Det er forøvrig merkverdig at Liverpool, under Jürgen Klopp, har vunnet to kamper mot Chelsea, begge på Stamford Bridge. 31.oktober 2015 vant Liverpool 3-1 etter at Philippe Coutinho (to mål) og Christian Benteke tegnet seg på scoringslisten. 16.september året etter scoret Jordan Henderson et mål for historiebøkene da Liverpool vant 2-1.

I Premier League-sammenheng har Chelsea sett sterke ut de siste kampene – de har kun sluppet inn mål i en av sine fem siste seriekamper. Liverpool på sin side har bare sluppet inn ett mål i løpet av sine siste åtte PL-kamper på Anfield.

Premier League-eksperten tror på en åpen kamp

Øyvind Alsaker sier til Toppkamp at det er flere ting å peke på når det kommer til den svake hjemmeformen mot Chelsea.

– Snart er det jo på tide at det snur for Liverpool, men Chelsea et lag som regelmessig slåss om ligatittelen og er et av Englands beste lag, sier Alsaker, og peker på Gerrards fall som en kamp mot Chelsea på Anfield som har brent seg inn i minnene hos Liverpool-fansen.

Hendelsen han snakker om kom 27.april 2014. Chelsea og Liverpool kjempet begge om ligatittelen da lagene møttes på Anfield. En skjebnesvanger feil av Steven Gerrard sørget for et blytungt 0-2-tap hjemme og farvel til Premier League-trofeet.

Det famøse fallet til Gerrard kom på overtid av den første omgangen. Han skulle bare vende opp etter en pasning fra Mahmadou Sakho, men sklei på den våte Anfield-matta og sendte Demba Ba alene med Simon Mignolet. Ba var iskald og satte inn 0-1, i en kamp som til slutt endte 0-2.

Welcome Offer McGregor

Alsaker er klar på hva skal til for at Liverpool skal bryte den vonde hjemmestatistikken mot Chelsea.

– De må opp på sitt høyeste nivå offensivt, først og fremst. I tillegg må nøkkelspillerne levere, noe de ikke har gjort i det siste. Sadio Mané er ikke i form etter skaden, Mohamed Salah er viktig og må levere. Nøkkelspillerne må levere for at Liverpool skal vinne, sier TV 2-kommentatoren til Toppkamp, og fortsetter:

– Liverpool er til vanlig bra hjemme. De må levere på et toppnivå på lørdag for å vinne mot Chelsea, det er ikke så mye som skal til. Det er to jevne lag. Chelsea er kanskje mer solide, mens Liverpool har et enda høyere toppnivå offensivt.

Alsaker mener forsvaret ikke har prestert på det nivået det tidligere har vært på. I tillegg ser han klare svakheter i Liverpool-mannskapet når det gjelder kamper de havner under. Da ender laget som oftest opp med å til slutt tape med mange mål.

TV2-kommentator Øyvind Alsaker holder Liverpool som en liten favoritt mot Chelsea

TV2-kommentator Øyvind Alsaker holder Liverpool som en liten favoritt mot Chelsea

– Moreno er et svakt punkt

– Det er et typisk lag som plutselig går opp i limingen og da åpner det seg opp bak. Nå er det ikke sikkert Joel Matip spiller, mens Alberto Moreno, som blir hyllet for sitt comeback, er for meg et svakt punkt, noe man så tydelig mot Sevilla. Lag som Tottenham, Manchester City og Manchester United rakner ikke like ofte som Liverpool. Det kan virke som panikken tar dem, at de ikke klarer å trygge en ledelse og drepe kamper.

Taper Liverpool storoppgjøret, samtidig som Manchester City vinner mot Huddersfield på søndag, er de allerede 15 poeng bak den suverene serielederen.

Da kan de på mange måter vinke takk og farvel til det ærverdige Premier League-trofeet. Og det kun etter 13 spilte kamper.

Welcome Offer McGregor
Alsaker setter en liten knapp på Liverpool, men den er så ørliten at den fort hadde vært vanskelig å finne i skuffen.

– Jeg tror det blir en veldig jevn affære. Liverpool tar det, sier Alsaker, før han tenker seg om og sier:

– HU. HUB. Eller, det blir hvert fall veldig jevnt. Det handler om hvem som har dagen, og i tillegg må Liverpool unngå dumme feil, som de har hatt mye av i det siste.

Liverpool har ikke råd til Sevilla-feilene mot Chelsea

Dumme feil ble det nok av mot Sevilla i midtuken. Igjen så vi tydelig at hovedstyrken til Liverpool ligger i angrepet med en fryktinngytende trio på topp med Salah og Mané på hver sin kant, og Firmino inne sentralt.

I oppgjøret mot Sevilla kom to av scoringene etter dødball etter at både Firmino og Mané dukket opp på samme bakerste stolpe. De to er ikke de mest utpregede hodespillerne, men de er smarte og vet hvor ballen kan havne.

Firmino er en angresspiller som kan utgjøre en forskjell til helgen. Det blir spennende å se hvordan han klarer seg mot en fysisk stopper som Cahill, en mer spillende, men litt mer urasjonell spiller i David Luiz og Azpilicueta, som ikke er en utpreget hodespiller.

Roberto Firmino kan bli tungen på vektskålen mot Chelsea

Roberto Firmino kan bli tungen på vektskålen mot Chelsea


Farten er hovedstyrken til kantspillerne til Liverpool. Den tredje scoringen mot Sevilla kom av at Mané satte opp farten og løp fra stakkars Gabriel Mercado på Sevillas høyreback. Mot en trebackslinje hos Chelsea blir det interessant å se hvordan Chelsea velger å legge seg med kantspillerne, om de blir trukket tilbake fordi Antonio Contes menn er såpass påpasselige med farten til kantspillerne til Liverpool, eller om de blir liggende med en treer bak og en flat firer på midten.

Det defensive er Liverpools store akilleshæl, og det var enkelt å se mot Sevilla. Joe Gomez på høyrebacken slet tungt med hurtige kantspillere, og posisjoneringen ble et problem for den unge backen utover i oppgjøret. Han lå ofte feilplassert og fikk kantspilleren bak ryggen sin, slik at han slet med å ha et overblikk på hvor han skulle posisjonere seg da Sevilla kontret mot et Liverpool som lå høyt i banen. Også Moreno lå feil flere ganger i løpet av oppgjøret, ofte alt for høyt da Sevilla kontret.

Welcome Offer McGregor

Moreno lagde også en klønete straffe mot Ben Yedder som nesten var på vei ut av 16-meteren, en typisk juniorfeil. Man kan spørre seg hva er poenget med å være for hissig på grøten når spillerne er feilvendt 15-16 meter unna kassa?

Slike feil kan ikke gjøres mot Chelsea, for de kommer til å straffe deg hardt med lynhurtige og tekniske Willian og Hazard.

Så får vi se om Liverpools svake hjemmerekord står seg etter lørdagens oppgjør mot Chelsea.

Comments

comments

Skrevet av: Atle Bjærsbo

banner