Ajax – Rosenborg; Hope in a hanging snore

  • Home
  • Fotball
  • Ajax – Rosenborg; Hope in a hanging snore
Toppkamp Ajax-Rosenborg

Rosenborg var maks uheldige da de trakk Ajax som motstander i siste kvalifiseringsrunde for spill i Europa League. Til tross for to gode kamper maktet ikke trønderne å slå ut Celtic i kvalifiseringen til Champions League. Nå er det fjorårets tapendende finalist i Europa League som står mellom RBK og et gruppespill i Europa. Oppgaven er formidabel, men kanskje ikke så umulig som først antatt.

Det virker å være bred enighet blant både eksperter og supportere at dette blir for tøft for Rosenborg. I Toppkamp-redaksjonen er situasjonen en ganske annen. Vi har tro på at RBK tar seg forbi Ajax og inn i gruppespillet i Europa League, og peker i denne artikkelen på noen faktorer som taler til Troillungan sin fordel.

Fasiten kommer over to kamper, første kamp spilles torsdag 17.august klokken 20:45. Kampen sendes på MAX.

 

Utskiftinger

Ajax hadde en forholdsvis god forrige sesong, med en 2.plass i Eredivisie, bare ett poeng bak Feyenoord. I tillegg ble det 2.plass i Europa League, etter at Manchester United ble for sterke i finalen i Stockholm. Siden den tid har det skjedd både ett og annet i Ajax som har innvirkning på oppgjørene mot Rosenborg.

Europa League

Ajax - Rosenborg BK

17.08.2017 | 20:45

Event is not available

Bet on upcoming events

 

Trener Peter Bosz pakket tidligere i sommer flyttelasset og bega seg over grensa til Tyskland, hvor han nå er sjef i Dortmund. Inn er Marcel Keizer kommet. Keizer kommer fra jobben som trener for Ajax sitt ungdomslag, Jong Ajax. Nederlenderen har begrenset erfaring fra toppnivået, og har kun noen måneder i sjefsstolen for et Eredivisie-lag. De kom som i Cambuur i 2016 før han tok jobben i Jong Ajax. I duell med en fersk trener uten særlig erfaring kan Kåre Ingebrigtsen trekke det lengste strået.

Ajax sitt gode spill i Europa League forrige sesong gikk ikke ubemerket hen, og flere av spillerne deres er ønsket av større klubber. Tottenham skal visstnok ha lagt inn et bud på rundt 40 millioner euro på Davinson Sánchez, og midtstopperen var ikke i troppen som tapte 2-1 borte mot Heracles i ligaåpningen forrige helg. Det kan tyde på at han heller ikke spiller mot Rosenborg. Fordel RBK.

Midtbanemotor Davy Klaassen ble solgt til Everton tidlig i sommervinduet, en spiller som bidro med to assist og to scoringer i forrige utgave av Europa League. I Eredivisie noterte Klaassen seg for 14 mål, og i han har Ajax mistet en av lagets viktigste spillere forrige sesong. Amsterdam-klubben har rykte på seg for å utvikle unge spillere som kan gå rett inn i førstelaget når noen skal erstattes, men i et lag som har en snittalder på 21-22 år vil Klaassen definitivt bli savnet.

Rosenborg kan dra nytte av at Ajax ikke lenger har Davy Klaassen på midtbanen.

En annen spiller Ajax må klare seg uten denne sesongen er Bertrand Traoré. Spilleren fra Burkina Faso var svært god i sin sesong som leiesoldat for Ajax, med blant annet 4 mål og 4 assist i Europa League. I Eredivisie ble det 9 scoringer på 24 kamper. Etter forrige sesong returnerte Traoré til Chelsea, som solgte han til Lyon for 10 millioner euro. I Traoré har Ajax mistet et farlig angrepsvåpen, og det skal RBK være glade for.

Rosenborg har på sin side forsterket laget. Anders Trondsen er kjøpt fra Sarpsborg 08 for omtrent 15 millioner kroner, og Samuel Adegbenro fra Viking for cirka samme sum. Begge har vært to av Eliteseriens beste spillere så langt denne sesongen. Selv om RBK bare kan registrere én av de to til spill i kampene mot Ajax er begge kapable til å bidra med en gang.

 

”I form” vs. ”På vei mot form”

Rapporter fra Nederland forteller om at det har vært mye barmarkstrening på Ajax i oppkjøringen til sesongen. Barmarkstrening, en treningsform der det løpes mye og utholdenhet er i fokus, er nærmest for dødssynd å regne i dagens fotball. Om de stemmer bør det være en enorm fordel for Rosenborg. Ajax startet som nevnt Eredivisie-sesongen forrige helg med å tape 2-1 borte mot Heracles, og virker ikke å være der de ønsker å være før oppgjørene mot Rosenborg.

Historisk sett har RBK alltid hatt en liten fordel på lag fra kontinentet i kvalifiseringer til spill i Europa. Det fordi RBK på tidspunktet for kvalifiseringen er i sesong, og dermed skal være i bra form. Både fysisk og spillmessig. Om rapportene om store mengder barmarkstrening stemmer kan Ajax være litt rufsete i sitt spill og gjøre feil. Noe tapet mot Heracles vitner om. Dersom Rosenborg holder nullen trenger de bare å utnytte én liten feil for å straffe Ajax. Og den feilen vil komme.

Rosenborg bør på nåværende tidspunkt være hakket bedre rustet enn Ajax, i og med at de er i sesong og Ajax ikke er det. I tillegg har RBK i år justert sin inngang til sesongen for å prikke formen til Europa-kvaliken. Over to kamper mot Celtic så det ut til at Kåre Ingebrigtsen og hans menn har lyktes godt med akkurat det. Rosenborg leverte solid i to ganger 90 minutter, men et drømmemål signert James Forrest ødela. Om RBK hadde utnyttet sjansene sine ville det nok sett annerledes ut, for i løpet av 90 minutter har RBK den fysiske formen til å holde tritt med gode europeiske lag.

 

Slik så det ut sist en Rosenborg-spiller scoret mot Ajax; Dagfinn Enerly på straffespark i 2002.

 

Svake mot norsk motstand

Rosenborg har møtt Ajax to ganger tidligere, i Champions League-gruppespillet i 2002/03. Den gang endte det 0-0 på Lerkendal og 1-1 på Amsterdam Arena. En reprise av dette vil gi avansement for Rosenborg.

I 2015/16-utgaven av Europa League-gruppespillet havnet Ajax i samme gruppe som Molde. Molde vant gruppa, etter å blant annet ha holdt Ajax til 0-0 i Molde og 1-1 i Amsterdam. Det er kanskje en ubetydelig faktor, men legger man godviljen til kan man hevde at dette begynner å ligne på en trend.

For Rosenborg kunne ikke møtet med Ajax kommet på et bedre tidspunkt. Betsafe tilbyr 4.10 i odds på at trønderne avanserer til gruppespillet, et spill vi har stor tro på.

Har du?

Europa League

Ajax - Rosenborg BK

17.08.2017 | 20:45

Event is not available

Bet on upcoming events

 

Comments

comments

Tags:

Skrevet av: Niclas Kjøde

Niclas elsker fotball, og fotball elsker Niclas. Det er i alle fall det Niclas sier til seg selv for å legitimere all den tiden han bruker på fotball. Øvrige idretter følges også, om fotball ikke er å oppdrive.

banner