AC Milan – Fotballgiganten våkner fra dvalen

  • Home
  • Fotball
  • AC Milan – Fotballgiganten våkner fra dvalen
Oppbygging av AC Milan

Etter flere år nede med brukken rygg er AC Milan for alvor tilbake. Med nye hardsatsende eiere skal klubben fra motebyen igjen ta tilbake tronen som den største klubben i Italia. Det kommer til å bli en hard kamp mot regjerende mester Juventus, men de røde og sorte har i sommer gått bananas på overgangsmarkedet og viser for alvor at de er klare til å ta opp kampen med de suverene mesterne fra Torino.

Før vi ser på nøyaktig hva Milan har gjort i sommer er det på tide med en historietime. Milan er klubben i Italia med nest flest seriemesterskap. 18 ganger har klubben avsluttet sesongen på toppen av tabellen. På 1990-tallet var klubben i en særklasse i Italia. I løpet av dette tiåret vant Milan hele fem ligatitler. Selv om uttellingen i serien ikke ble den samme på 2000-tallet fremsto likevel Milan som en av verdens desidert beste fotballklubber. Champions League-finaler var bortimot hverdagskost. De vant turneringen i 2002/03 og 2006/07, mens de i sesongen 2004/05 tapte tidenes mest dramatiske finale mot Liverpool. Alt virket rosenrødt for storklubben, men så tok det plutselig slutt. Etter ligatittelen i 2011 har det blitt mellom tiende- og sjetteplass for den tidligere gullgrossisten. Hvordan kunne det gå så galt for en storklubb som hadde Europas største klubbturnering som sin lekegrind?

 

En gjeng gamle gubber

Ser vi på Milan-laget som tok tittelen i 2010/11 er det lett å skjønne hvorfor ting kunne gå som de gikk. Troppen som vant gullet var gjennomsyret av spillere langt over middagshøyden. Andrea Pirlo som på den tiden var 32 år var unggutten på gamlehjemmet. De andre spillerne var Christian Abbiati og Gennaro Gattuso på 33 år, Massimo Ambrosini og Mark van Bommel var året eldre, legendene Alessandro Nesta og Clarence Seedorf var begge 35 år og spissen Pippo Inzaghi var 37 år.

Likevel var det kun Pirlo som forlot klubben etter sesongen. 32-åringen ble kun tilbydd en ettårsforlengelse av kontrakten og forsvant dermed til Juventus. Der tok han fire strake titler før han forsvant for å bli lagkamerat med «Mix» Diskerud i New York City FC i 2015. De syv andre spillerne som til sammen var 241 år og hadde en snittalder på 34,43 år fikk alle bli med videre.

Milan er ikke de eneste som har fått erfare at det er vanskelig å erstatte sentrale spillere som grunnet alderen er i klubben på lånt tid. Manchester United fikk også store problemer da spillere som Giggs, Scholes, Rio Ferdinand, Nemanja Vidic og Robin van Persie ikke lengre leverte som de gjorde i ungdommen, og senere forsvant fra klubben. Eller som da Rosenborg her hjemme måtte se at Bent Skammelsrud, Eirik Hoftun, Ørjan Berg og Roar Strand i tur og orden ble for gamle.

Økonomiske utfordringer og en feilslått kjøpsstrategi

Dog var ikke bare et aldrende lag alt som gikk imot Milan. Dette var også på den tiden Financial Fair Play begynte å gjøre sitt inntog i fotballen. Milans eier, tidligere statsminister i Italia, Silvio Berlusconi var en av de som støttet ordningen, men han hadde nok ikke sett for seg den eksplosive veksten de spanske, men spesielt engelske klubbene ville ha økonomisk etter reforhandlede tv-avtaler og økte inntekter på kampdag. I Italia bygde Juventus sin egen stadion som også ga dem en stor økonomisk fordel over Milan, som leide sin hjemmebane.

Økonomien tvang Milan til å bli en selgende klubb. Først skilte de lag med Kaka i 2009. Spilleren hadde to år tidligere blitt kåret til verdens beste da han ble tildelt den gjeve prisen Ballon d’Or. Videre fulgte salg av stjernespillerne Thiago Silva og Zlatan Ibrahimovic i 2012. I fotball er kjøp og salg av spillere noe alle klubber må forholde seg til, men måten Milan valgt å reinvestere pengene de fikk for spillersalgene er under enhver kritikk. I et lag med allerede høy snittalder ble gamle spillere på nedadgående kurve som Ronaldinho, Michael Essien, Fernando Torres hentet inn og Kaka resignert. I tillegg hentet klubben David Beckham inn på lån. Felles for alle disse var høye lønninger og null videresalgspotensiale.

Milan hadde alltid vært kjent for sitt gode akademi, men plutselig ble suksessoppskriften kastet i søpla. I stedet for å satse på å bringe opp unge spillere fra egne rekker prøvde klubben å kjøpe seg tilbake til suksess kjapt ved å bringe inn rutinerte spillere som de overnevnte.

Når dette ikke funket så Berlusconi, klubbeier og statsminister i støvellandet, til tidligere spillere som hadde opplevd suksess i klubben i håp om at de skulle fikse problemene. Hverken Leonardo, Seedorf eller Inzaghi, som i tur og orden ble tildelt rollen som trener, maktet å fikse problemene som åpenbart stakk dypere enn hvem som styrte fra sidelinjen.

Berlusconi og AC Milan

 

Kina redder Milan fra det som kunne blitt katastrofe

I 2015 prøvde Berlusconi ett siste forsøk på å ta klubben tilbake til gammel storhet. €80 millioner ble brukt på å bringe fem nye spillere til klubben. En av nykommerne, Carlos Bacca, scoret 18 mål den påfølgende sesongen, men det holdt ikke lengre enn at Milan kom på syvendeplass.

Etter 30 år som eier for Milan takket Silvio Berlusconi i april 2017 ja til et tilbud fra Kina. Klubben ble «kinesisk» for €520 millioner, pluss €220 millioner for å dekke gjelden klubben hadde. Den gamle eieren ble utnevnt til ærespresident for klubben. En tittel som ikke er verdt stort mer enn papiret den er trykket på. Berlusconi sin regjeringstid i klubben var over. Nå var det kineseren Li Yonghong som styrte.

 

Overgangsvinduet sommeren 2017 – Ett skremmeskudd til konkurrentene

Forrige sesong var allerede et steg i riktig retning for Milan. De tok sjetteplassen i ligaen. Det sikrer klubben plass i tredje kvalifiseringsrunde til Europa League, men det er først og fremst aktivitetene i årets overgangsvindu som bør sende frysninger ned ryggen til motstanderlagene i Italia.

I sommerens vindu har klubben brukt store penger på mange nye spillere. Til nå er allerede ti spillere kjøpt for til sammen rett over €161 millioner, og det ryktes at klubben enda ikke er ferdig med shoppingen. Med kinesiske penger på konto er Milan i ferd med å kjøpe til seg et imponerende lag.

Strategien for spillerkjøp har også vært godt gjennomtenkt. Der klubben før brukte store penger på spillere uten potensiale for videreutvikling og videresalg har de nå kjøpt, for det meste, ungt.

La oss ta en nærmere titt på hvem AC Milan faktisk har hentet.

Leonardo Bonucci (30) fra Juventus for €35.70 millioner
Kjøpet av forsvarskjempen slo ned i fotballverden som en bombe. Bonucci som blir sett på som en av de desidert beste midtstopperne i verden kom til Juventus fra Bari i 2010. Der har han spilt en sentral brikke i ett av de mest imponerende forsvarskollektivene fotballen har sett. Med Den gamle dame har Bonucci vunnet fem strake titler. I fjor la Chelsea og Bonucci sin gamle trener, Antonio Conte, store penger på bordet, men Juventus nektet å selge. Fotballsupportere verden over ble derfor rammet av kraftig hakeslipp da det ble klart at Bonucci skulle spille for Milan fremover.

André Silva (21) fra FC Porto for €32.30 millioner

Unggutten er et av de mest spennende fotballtalentene som har kommet fra Portugal på en god stund. Til tross for sin unge alder har spissen allerede opparbeidet seg et imponerende navn. På 58 kamper for FC Porto har det blitt 24 mål og 11 målgivendepassninger i serien. I Champions League scorer han også i annenhver kamp i snitt. Der har han 4 mål på 8 kamper. Det er meget solide tall. Spilleren som fyller 22 i november har også blitt en viktig brikke for regjerende europamester Portugal. Bli ikke overrasket om Silva skyter Milan høyt opp på tabellen i år.

Andre Silva AC Milan

Andre Conti (23) fra Atalanta for €21.25 millioner
Conti er en høyreback som har spilt på Italia sitt U21-lag. Backen hadde en fantastisk sesong bak seg for Atalanta. 23-åringen scoret 8 mål og hadde 4 målgivende pasninger fra sin backposisjon. Det vitner om en moderne backtype som ikke er redd for å komme oppover i banen. En mann Milan-supporterne nok får mye glede over i årene som kommer.

Hakan Calhanoglu (23) fra Bayer Leverkusen for €18.70 millioner
Tyrkeren født i Tyskland er først og fremst kjent for sin fantastiske frisparkfot. Midtbanespilleren gikk glipp av andre halvdel av sesongen i Tyskland med karantene etter trøbbel i forbindelse med en overgang tidligere i karrieren, men han vil være klar når sesongen blåses i gang. Aller helst spiller den tyrkiske landslagsspilleren som en offensiv midtbanespiller, men han kan også spille mer sentralt og på venstrekanten.

Mateo Musacchio (26) fra Villarreal for €15.30 millioner
Argentinsk midtstopper som er kjent for å ikke legge noe imellom. Spilleren gikk til Villareal i 2010 og har etablert seg som en forsvarsspiller på høyt nivå. Kommer sammen med kompromissløse Bonucci til å utgjøre en stopperduo det gjør vondt å møte.

Ricardo Rodríguez (24) fra Wolfsburg for €15.30 millioner
Etter strålende VM i fotball for Sveits i 2014 lå storklubbene langflate etter sveitseren. Wolfsburg klarte på mirakuløst vis å beholde venstrebacken til tross for påståtte frierier fra både Liverpool, Arsenal og Barcelona. I år igjen ble the Gunners igjen satt i forbindelse med Rodriguez, men det var altså Milan som trakk det lengste strået. Sveitseren hadde en svak for sesong for Wolfsburg. Kanskje er et klubbskifte akkurat det han trenger for å komme tilbake til god gammel klasse.

Lucas Biglia (31) fra Lazio for €14.45 millioner
En voksen sum for en spiller som begynner å komme opp i årene, men med denne overgangen er det tydelig at AC Milan har lært av sine tidligere feil. Selv om Biglia har passert 30 år er han fremdeles en eminent midtbanespiller. Den tidligere Lazio-kapteinen har kanskje ikke uendelig med tid igjen på fotballbanen, men er strålende til å styre troppene, og kommer til å være viktig når ungguttene må holdes i tøylene.

Frank Kessié (20) fra Atalanta for €6.80 millioner i lån nå og €17 millioner i sesongen 2019/20.
Kessié er en midtbanespiller for Elfenbenskysten som har blitt kalt den nye Yaya Toure. Det er ikke bare nasjonaliteten som gjør unggutten fortjent til den tittelen. For Atalanta var Kessié i fjor en viktig brikke da de sikret seg fjerdeplassen i Serie A. Med Biglia som læremester på midten vil nok ivorianeren ta store steg i årets sesong.

Antonio Donnarumma (27) fra Asteras Tripoli for €1.28 millioner
Antonio er storebror til den mer profilerte Gianluigi. Denne merkelige signeringen var nok en del av årsaken til at lillebror Donnarumma valgte å bli i klubben. Kjøpet kan altså dermed vise seg å være en viktig signering, til tross for at storebror er en spiller med mye lavere nivå enn sin yngre bror.

Fabio Borini (26) fra Sunderland på lån nå, men kjøpes for €5.10 millioner i sesongen 2018/19
Italieneren har vært innom flere store klubber, men aldri riktig maktet å markere seg. På CVen har han klubber som Chelsea, Roma og Liverpool. Han var på lån i Milan siste halvdel av sesongen og gjorde et såpass godt inntrykk at laget var villige til å legge penger på bordet for å få han permanent. Er nok den svakeste spilleren Milan har hentet bortsett fra storebror Donnarumma, men er likevel et greit roteringsalternativ.

Til tross for ti nye spillere allerede er inne virker det ikke som Milan er ferdig med sommershoppingen. Torino sin stjernespiss Andrea Belotti er også sterkt ryktet til en overgang. 23-åringen hadde en fantastisk sesong for Torino i fjor og kommer ikke til å bli en billig mann, men de kinesiske eierne har vist allerede at de ikke er redde for å bla opp for kvalitet. Får Milan kloa i Belotti kan det virkelig begynne å lukte av gull i Milan.

 

En gyllen mulighet for Milan – en gyllen mulighet for oddsspilleren

Juventus var igjen suverene i fjorårets utgave av Serie-A, men måtte se seg slått av Real Madrid i Champions League. Spørsmålet er nå om laget som har tatt fem strake seriemesterskap begynner å bli mette? Nedturen etter tapet mot Real Madrid kan også være med på å prege laget i årets sesong. De skal ikke slippe seg ned for mange hakk før Milan er på halen deres. Etter investeringene den sovende giganten har gjort i sommer kan de bli en meget farlig utfordrer.  For i tillegg til nykommerne er det allerede flere talentfulle spillere i troppen. Giacomo Bonaventura er en strålende midtbanespiller. Han leverte svært god for AC Milan i fjor. Du finner også den tidligere Liverpool-spilleren Suso i laget. Han har tatt enorme steg i den sorte og røde drakten. En mann som nærmest ikke trenger å bli nevnt er Donnarumma. Verdens kanskje største keepertalent. Etter mye om og men signerte endelig målvakten en ny langtidskontrakt med klubben. Alt i alt besitter nå AC Milan den mest slagkraftige troppen de har hatt siden de tok seriegullet i 2010/11-sesongen.

Milans øvrige konkurrenter i toppen vil høyst sannsynlig være Roma og Napoli, men ingen av de lagene har så langt investert i noen spillere som får tenne til å løpe i vann. Roma har sågar svekket laget sitt betraktelig med salg av stjernene Salah og Rüdiger. At Milan dermed vil utfordre disse to lagene tas nesten for gitt.

Også i serieoppkjøringen har AC Milan vist at de kan bli farlige denne sesongen. De har blant annet slått det tyske storlaget Bayern München 4-0. I den kampen scoret to av nykommerene. Både Kessie og Calhanoglu fant veien til nettmaskene i den imponernede seieren. I kvalifiseringen til Europa Leauge har også italienerne vært gode. De spaserte forbi det rumenske laget Craiova. Over to kamper vant Milan enkelt 3-0. I siste kvalifiseringsrunde møter de Shkëndija 79 fra Makedonia. Det bør være meget overkommelig for AC Milan.

Betsafe, en av de største leverandørene av oddsspill på nett, tilbyr i skrivende stund 7.50 i odds på at Milan tar tittelen i år. Det virker som meget godt betalt på et hardtsatsende lag. Om Milan slår kloa i en stjernespiss, for eksempel Belotti, har de troppen som skal til for å kjempe om tittelen helt inn. Dersom Juventus sitt stjernegalleri begynner å bli mette på suksess etter mange strake titler virker det ikke utenkelig at Milan er der for å snappe pokalen foran nesa på det seiersvante laget fra Torino.

Et annet alternativ for den som ikke er så modig kan være å spille på at Milan kommer topp fire. Odds er når dette blir skrevet 1.30, men virker så sikkert som et spill kan bli. AC Milan har sikret seg to av Atalanta, som kom på fjerdeplass i fjor, sine beste spillere. Med dette har de svekket en av de største konkurrentene i kampen om Champions League-plass.

Det siste spill som kan vurderes er å spille på at Milan kommer bedre plassert enn Roma til 1.61. Som nevnt tidligere har Roma svekket laget. Milan er styrket betraktelig. For meg er det langt fra utenkelig at Champions League-mesterne fra 06/07 kommer foran laget fra hovedstaden.

Satsingen til Milan vil uansett sørge for at Serie A blir mer spennende enn på lenge. For alle som er glade i fotball er det bare å glede seg. Til helgen starter igjen Serie A. Da får vi for alvor vite om Milan er i stand til å utfordre Juventus.

[sportsbook id=”2593″ title=””]

 

Tags:

Skrevet av: Atle Bjærsbo

banner